Slovenija
20 ogledov

Ne dajte jim priložnosti!

Vlomilec Shutterstock
Preden obrzite počitnicam naproti, poskrbite, da boste svoj dom našli v takem stanju, kot ste ga pustili.

Če boste ravnali preventivno, boste že sami naredili veliko, da vas v času dopusta doma ne obiščejo tatovi. Vlomilci bodo namreč raje izbrali tista stanovanja ali hiše, kjer imajo manj ovir in je manj tveganja, da bi jih odkrili.


Da vas na dopustu ne bi skrbelo za varnost doma, na policiji svetujejo:
zaklenite vrata in zaprite okna,

vklopite alarmno napravo,

ključev ne puščajte na "skritih mestih", kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože ...,

ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef),

o svoji odsotnosti ne puščajte sporočil (na telefonskem odzivniku, na listikih). Prav tako svojega dopusta ne najavljajte npr. na Facebooku,

poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (s prijatelji ali sosedi se dogovorite, da  vam redno praznijo poštni nabiralnik, dvigujejo rolete, v času odsotnosti odpovejte dostavo časopisa, lahko vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči),

doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne,

ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, saj bi jih tatovi lahko s pridom uporabili,

z vidnih mest umaknite vrednejše predmete,

povejte sosedom, kako ste dosegljivi,

preglejte zavarovalne police, kako je s kritjem škode pri vlomu,

zapišite si serijske številke vrednejših predmetov (umetniške slike, nakit, tehnične predmete) ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite.


Ne nasedajte neznancem, ki želijo telefonirati


Vaša lastnina pa ni na varnem pred tatovi niti, če ste doma.  Na območju Policijske uprave Novo mesto so v zadnjem času obravnavali kar nekaj vlomov in tatvin osamljenih hiš na podeželju, kjer živijo starejši ljudje.

Žrtve storilci običajno izberejo v naprej, eden jo zamoti z različnimi izgovori, drugi pa neopazno vstopi v hišo, jo preišče in odnese denar ali vrednejše predmete.

Zapomnite si čim več
Policija tako med drugim ljudem svetuje, naj ne hranijo doma večjih vsot denarja, naj preverijo, kdo je obiskovalec, še preden odprejo vrata, hkrati pa naj ne nasedajo pretirani prijaznosti, opravičilom in izgovorom neznancev.

Če se obiskovalec predstavi kot uradna oseba, zahtevajte, da to dokaže z identifikacijskim dokumentom. Ne dovolite, da bi uporabil telefon v hiši. Če pride do nasilnega obnašanja, naj se stanovalci temu glasno uprejo in pokličejo na pomoč. Če že pride do tatvine, pa si je dobro čim bolje zapomniti izgled tatu (spol, starost, obleka …) in značilnosti avtomobil.




Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.