Slovenija
2132 ogledov

Ministrici se že konkretno trese stolček, omahujejo tudi v Gibanju Svoboda

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
V Gibanju Svoboda zaenkrat še stojijo za ministrico za javno upravo, a čakajo dodatna pojasnila.

Janez Janša je na omrežju X napovedal interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik"Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Pričakujemo sicer enak rezultat kot pri prejšnji desni roki premiera Goloba ministru Loredanu," je v zapisu na omrežju X med drugim sporočil šef opozicije. 

V poslanski skupini Svoboda pa ni povsem jasno, ali bodo res stali za ministrico iz lastnih vrst. Vodja poslanske skupine Borut Sajovic je sicer danes že takoj spomnil, da so uspešne interpelacije le tiste, ki zberejo več kot 46 glasov. Poleg tega je zanikal, da se v koaliciji ali v poslanski skupini Svoboda "že 14 dni ukvarjamo z razpisom ministrstva za javno upravo ali potovanjem v New York". Ukvarjajo se s poplavami, zdravstveno reformo in sprejemom rebalansa proračuna, je zatrdil.

"Ko interpelacijo dobimo, jo bomo prebrali, preučili in se nanjo odzvali," je dodal Sajovic.

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
Interpelacijo vidi kot možnost za pojasnilo in razlago "vseh zadev" javnosti in odločevalcem. Kar se tiče razpisov, ostajajo zavezani temu, da morajo biti javni razpisi oblikovani tako, da v največji možni meri nagovarjajo interese in potrebe slovenske javnosti.

S koalicijskimi partnerji se o interpelaciji niso pogovarjali, je povedal, je pa priznal, da je "zmeda in poplava informacij popolna, prihajajo zahtevki za popravke, demantije določenih razpisov, ko bomo dobili vse informacije, si bomo lahko ustvarili svoje mnenje."

Ministrica mora vsekakor dobiti priložnost za pojasnila, a zaenkrat z njo še niso govorili, je pojasnil Sajovic: "Ta trenutek ostaja ministrica."  Trenutno tudi še ima njihovo zaupanje, je zatrdil, a je bil Sajovic danes precej manj prepričljiv kot prejšnje dni.

Danes so poslanski skupini predstavili tudi kandidatko za ministrico za zdravje.

Vodja poslanske skupine stranke Levica Matej Tašner Vatovec je interpelacijo označil za pričakovano. Dejal je sicer, da bodo počakali na njena pojasnila in izsledke raziskav, a če bodo dejstva nedvoumna, lahko "vsi pričakujejo njen odstop".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:50 03.oktober 2023.

    V primeru, da bi bil M.Šarec mandatar, bi bila ministrica že ob funkcijo.

  • lojs 16:46 03.oktober 2023.

    svoboda se zopet boji preštevanja in zagovora ... seveda se ne more zgoditi, da bi nekdo od njihovih odstopil (pa čeprav ga ne marajo več), ker si je pa ravno nek janez tako zamislil ... kaj takega bi bilo skregano ...prikaži več z načeli njihovega prestiža, ki je seveda med glavnimi načeli vladanja ... ta režim bo za sabo pustil cel kup razžaljnih in izdanih vernikov, žal

  • Avatar lopov
    lopov 16:36 03.oktober 2023.

    Sajovic je lopov in še kaj več... lopovi lopove ščitijo... če bi negove afere našyeval rabim več ur posanja vse so za arest..