Slovenija
17801 ogledov

Ne Gorenjska, po novem od virusa "gori" ta regija

Covid-19 koronavirus Epa
Podatki o razširjenosti okuženosti s koronavirusom kljub rekordnemu številu smrti kažejo tudi nekaj spodbudnih trendov. Skrbi pa strma rast v regiji, ki je bila še nedavno med varnejšimi.

Poročali smo, da je bil včerajšnji dan glede smrti zaradi okužbe najbolj črn doslej v Sloveniji, saj je bil usoden kar za 34 bolnikov. Poleg tega se v bolnišnicah zdravi 1.084 bolnikov, od tega 178 na intenzivni negi. Tudi ta dva podatka kažeta na rast v primerjavi s podatki za četrtek. 

Je pa mogoče v včerajšnjih podatkih vendarle videti tudi nekaj pozitivnih indicev.

Stopnja pozitivnih testov

Od 6.340 testiranj je bilo pozitivnih testov 1.612. To je 25,4 odstotka. Med testi, ki so bili opravljeni med ponedeljkom in petkom, tako nizkega deleža pozitivnih testov v državi nismo imeli že od petka, 23. oktobra.

Število ozdravljenih

Včeraj se je število aktivnih primerov okuženih oseb v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za 1,5 odstotka. Na novo je bilo, kot že omenjeno, potrjeno okuženih 1.612 oseb, kot proste okužb pa je statistika včeraj zabeležila 1.935 oseb. To hkrati pomeni, da se je krivulja skupnih okužb v zadnjih nekaj dneh ne le sploščila, temveč že tudi nekoliko obrnila navzdol. Ob tem je treba izpostaviti, da v zadnjih dneh zaradi razširjenosti okužbe in obremenjenosti osebja marsikateri okuženi sploh ni bil uradno testiran.

Reprodukcijsko število R očitno upada

Inštitut Jožefa Stefana je v zadnji napovedi širjenja bolezni Covid-19 v Sloveniji zapisal, da je zaradi prehoda na nov režim testiranja reprodukcijskega števila R v prehodnem obdobju ne bo mogoče verodostojno izračunati. Vseeno pa na osnovi celostne slike in podatkov o hospitaliziranih ocenjujejo, da so ukrepi s 26. oktobra uspeli spustiti R z 1,5 že na 1,2 (podvojitveni čas 28 dni), "pričakujemo pa še dodatno znižanje R, saj se bo ves potencial teh ukrepov pokazal šele v prihodnjih dneh, kar je dobra novica."

Če bi R ostal 1,2, bi se rast epidemije ustavila sama od sebe zaradi prekuževanja sredi decembra, ko bi bolnišnično obravnavo potrebovalo hkrati okoli 1.600 okuženih, okoli 350 pa intenzivno nego, pravijo na inštitutu. 

Do zdaj se je po njihovih izračunih v obeh valovih skupaj okužilo približno 9,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 11. prebivalec.

IJS tabela | Avtor: IJS IJS

Gorenjska, Osrednjeslovenska, Savinjska spodbudno glede aktivnih okužb

Najbolj izrazit padec pri zabeleženih aktivnih okužbah beležijo na Gorenjskem, čeprav je s 1.844 primeri na 100 tisoč prebivalcev še vedno daleč najbolj okužena regija v državi. A število okužb je bilo že tudi prek števila 2.000 na 100 tisoč prebivalcev. Število aktivnih okužb pada tudi v osrednjeslovenski in savinjski regiji. 

Nova Gorenjska je zdaj Pomurska regija

Pomurska regija je bila dolgo časa med manj prizadetimi z okužbo. Zdaj pa trend rasti kaže, da bi lahko v nekaj naslednjih dneh postala statistično najbolj prizadeta regija v državi. Trenutno imajo kar 1.489 okužb na 100 tisoč prebivalcev, trend pa kaže strmo navzgor. Tedenski prirast je skoraj dvajsetodstoten. Najbolj se je virus v zadnjem tednu širil v občinah Rogaševci, Gornji Petrovci, Puconci, Beltinci. Po številu prebivalcev je sicer Pomurska za skoraj enkrat manjša regija od Gorenjske. Poleg Pomurske ima pozitiven trend rasti okužb le še Podravska regija, 5,6-odstotnega.

 

Komentarjev 6
  • Avatar jezeran
    jezeran 21:40 07.november 2020.

    prej ali slej bodo na vrsti vse regije, virus bo treba preboleti, preživeti in živeti naprej. to je to. Edino kako hitro bo to je odvisno od nas in ukrepov, ker ljudje so slabši kot živali

  • lulibuc 20:28 07.november 2020.

    Gori vam v razgretih praznih glavah in ne v regijah

  • Avatar praufo
    praufo 18:33 07.november 2020.

    to je vse posledica turističnih bonov, folk se je gibal in raznesel virus ... treba je bit doma, gledat tv in v strahu poslušat kacina, potem se te virus ne dotakne