Slovenija
18 ogledov

Ne gre le za posvojitve

Deklica Shutterstock
Družinski zakonik. Uzakonja predporočno pogodbo, prepoved pretepanja otrok in poroke brez prič.

Novosti. Poslanci bodo danes odločali o sprejetju družinskega zakonika. Ta naj bi istospolnim partnerjem omogočil sklenitev partnerske, ne pa zakonske zveze in omogočil posvojitev otroka partnerja, ne pa tujega otroka. Poleg tem, ki so bile najbolj izpostavljene, zakonik prinaša še druge novosti.

Brez otroka ni družine
Družina bo po novem tudi skupnost otroka z enim odraslim, ki ni nujno roditelj. Sorodniki, ki niso v razmerju starši – otrok, do otrok nimajo pravic in dolžnosti, zato skupnost starih staršev z vnukom ni družina. Bodo pa dedki in babice dobili možnost, da posvojijo vnuke, če ti ostanejo brez staršev.

Prepoved telesne kazni
Družinski zakonik bo prepovedal telesno kaznovanje otrok. To ne bo veljalo le za starše, ampak tudi za učitelje, vzgojitelje, sorodnike ...

Poroke manj formalne
Pari (ne istospolni) bodo lahko zakonsko zvezo sklepali manj formalno in intimneje: tudi zunaj uradnih prostorov in brez prič. Zakonca bosta imela tudi možnost izbrati svoj premoženjski režim, ki ga bosta določila v pogodbi.

Dokazovanje očetovstva
Če se otrok rodi do 300 dni po razvezi, ne velja več, da je njegov oče avtomatsko bivši partner. Še vedno pa velja, da je oče otroka, ki se rodi v zakonski zvezi, mož matere. Če se otrok rodi v zunajzakonski skupnosti, pa je potreben postopek priznanja očetovstva, ki bo po novem možen že pred porodom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.