Slovenija
2 ogledov

Ne Laško ne vlada ga nimata rada

lahovnik saÅ¡a despot t Žurnal24 main
"Evropa bi se nam smejala, če bi država kupila Mercator." To nam je v nedeljo dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, potem ko so Pivovarna Laško in družbe objavile razpis za prodajo Mercatorja.

Lahovnik svojo izjavo pojasnjuje: "Za nakup bi se najbrž morali zadolžiti do te mere, da bi kršili maastrichtske kriterije o javnih financah v času, ko se sleherni evro vlaga v stabilnost finančnega sistema in s tem podjetij." Zanikal je navedbe, da bi država kupila Mercator po 158 evrov za delnico, niti po nižji ceni ne.

 
 

Ne vidim smisla, da bi država reševala podjetja s slabim izidom, saj bi davkoplačevalski denar lahko porabili na drugačen način. Obenem pa ne vidim problema, če lastnik postane tujec. Če pa lastništvo ostane v Pivovarni Laško in bi to predstavljalo motnjo na trgu, bi to zagotovo pomenilo, da se bodo cene izdelkov zvišale.

Rado Pezdir, ekonomist

 
Ni cene
V pozivu Pivovarne Laško, Radenske in Infonda Holdinga ni navedene cene. Navedeno pa je, da se prodajalci po pregledu ponudb lahko umaknejo in Mercatorja ne prodajo. Poziv je bil sodeč po neuradnih, a nepotrjenih vesteh objavljen samo v Delu, sicer v slovenščini in angleščini. Ne pa v tujini, in to čeprav so Laščani napovedali mednarodni razpis. Zato sta se pojavili dve razlagi dogodkov.

1. Snubcev je veliko

Po prvi razlagi, ki je blizu virom iz Pivovarne Laško, razpis še ni bil objavljen v tujini, ker je zanimanje za Mercator veliko. Morda pa bo poziv objavljen pozneje tudi v tujini, je še dejal naš vir. Med kandidati za nakup je bila v prejšnjih tednih najglasnejša srbska Delta, vendar se nekateri poznavalci sprašujejo, zakaj bi bil kupec tako glasen in bi sam sebi dvigoval ceno. Več o kupcih bo morda znano januarja, ko bodo lahko pridobili informacijski memorandum o Mercatorju.

2. Snubcev je bore malo

Druga razlaga je, da snubcev skoraj ni ali celo sploh ni, ker so finančni viri povsod po svetu suhi. Po tej razlagi Pivovarna Laško Boška Šrota le igra svojo igro z državo in vlado do konca. Želi namreč dokazati, da ji je urad za varstvo konkurence, ko ji je onemogočil prodajo deleža Mercatorja avstrijski družbi Raishop, povzročil škodo. Če zdaj ne bi bilo kupcev, bi Laščani nato lažje tožili državo za odškodnino. Rok za oddajo ponudb se bo iztekel čez dva meseca.

Sosedovi kupci
V javnosti se je v zadnjih tednih pojavilo več imen morebitnih kupcev. Med njimi so bili predvsem francoski Carrefour, srbska Delta, hrvaški Agrokor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.