Slovenija
13790 ogledov

Ne le dež, nevšečnosti bo povzročalo tudi to

Močan dež
Pred prihajajočimi močnimi nalivi se opozorilom Arsa pridružujejo tudi gasilci.

Vremenoslovci Arsa opozarjajo na burno vremensko dogajanje v prihajajočih dneh.

Po današnjem pretežno oblačnem dnevu bo vreme podobno tudi jutri. Na severozahodu države bo pogosto deževalo, dež pa se bo občasno razširil tudi na južne in osrednje kraje ter proti severovzhodu, a tam bo dežja malo.

Več padavin bo v nedeljo in ponedeljek. "Padavine bodo močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa okrepljen južni ali jugozahodni veter," opozarjajo na Arsu, kjer so izdali novo vremensko opozorilo.

Opozorilo Arsa | Avtor: Arso Arso

Opozorila gasilcev

Tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da bodo do ponedeljka padavine naraščale, močnejše bodo predvidoma v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Opozorilo k previdnosti se pridružujejo tudi gasilci; PGD Ljubljana Vič je tako na Facebooku spomnil na poplave, ki so Ljubljano prizadele pred štirimi leti. "Za nedeljo in ponedeljek je napovedano obilnejše deževje. Zaradi odpadlega listja obstaja večja verjetnost, da se bodo kanalizacijski jaški in odtoki zamašili. Preventivno pospravite listje, sčistite odtoke in si s tem zagotovite, da ne bo prišlo do zalivanja meteorne vode v kleti, dvorišča in nižje ležeče objekte," so zapisali.

Toliko padavin pričakujejo

V celotnem padavinskem obdobju lahko pade v zahodni Sloveniji od 150 do 300, krajevno predvsem v zgornjem Posočju lahko do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in južni Sloveniji pa od 100 do 200 litrov na kvadratni meter. V nekaj dneh bo padla povprečna mesečna količina padavin za oktober.

Zaradi obilnih in dolgotrajnih padavin bodo reke začele naraščati najprej v zahodnem delu Slovenije, kasneje pa tudi drugod. Povečala se bo verjetnost za poplavljanje rek, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji in sicer od nedelje do vključno torka. Zaradi predvidenih obilnih padavin v Avstriji se bo povečala tudi vodnatost Drave in Mure.

Veter in dež Vreme Slovenija Vremenoslovci opozarjajo na visoko tveganje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mirror 20:06 26.oktober 2018.

    Mislim da bi morali vremenoslovce prijaviti varuhu človekovih pravic, ker sejejo kulturo zastraševanja.

  • tomaz 16:46 26.oktober 2018.

    "Po današnjem pretežno oblačnem dnevu bo vreme podobno tudi jutri"...lepo napisano, naj tudi bo tako, danes je bil na severu zahodu cel dan sonček....