Slovenija
171 ogledov

Ne le rože, 8. marec bo zaznamoval tudi protest

Vrtnica Profimedias
Dan žena, 8. marec, običajno mine ob drobnih zahvalah in pozoronostih ženskam, letos pa so v študentski organizaciji Iskra napovedali tudi protest.

"Neenakost med spoloma se iz leta v leto ponovno povečuje. Po Evropi se na oblast počasi vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk. Poniževalen in zaničevalen odnos do žensk, migrantov in ostalih ranljivih skupin postaja legitimna politična linija," so v študentski organizaciji Iskra zapisali v napovedi protesta, kjer bodo kot so izpostavili, povedali, da letos šopek rož ne bo dovolj!

Protest z naslovom "Če naša življenja niso nič vredna, protestiramo!" bo 16. uri na Kongresnem trgu. Udeležbo na protestu pa je na Facebooku doslej napovedalo 115 posameznic in posameznikov.

Ob tem so izoblikovali tudi več zahtev in napovedali, da je čas je, da začne družba prevzemati breme dela, ki ga je do sedaj odlagala na ramena ženskam in jih s tem potiskala v podrejen položaj.

Kaj zahtevajo?

  • Plačan porodniški dopust ne glede na status na trgu dela; če ženska rodi in ni zaposlena, je dolžnost države, da poskrbi za njeno preživetje in preživetje otroka.
  • Plačan starševski dopust za oba starša. Vzgoja in skrb za otroke je delo, ki mu pripada plačilo, ne glede na to, kdo ga opravlja.
  • Takojšnje povišanje socialnih transferjev za ostarele, matere in otroke. Na najvišji stopnji tveganja revščine pri nas so ženske nad starostjo 64 let.
  • Brezplačno bivanje v domovih za ostarele oz. brezplačna oskrba na domu za tiste ostarele, ki si sami ne morejo privoščiti plačevanja teh storitev.
  • Brezplačne in kakovostne vrtce za otroke iz socialno šibkejših okolij, ki bodo odprti 24 ur na dan, vse dni v tednu. Sam sistem progresivnih cen na področju vrtcev ni dovolj. Ženske potrebujejo varstvo svojih otrok tudi v popoldanskem času in marsikatera si ne more privoščiti niti minimalnega plačila vrtcev.
  • Brezplačno javno prehrano za vse otroke in mladoletnike/mladoletnice.
  • Povišanje plač za t. i. "feminizirane" poklice. Za učiteljice, medicinske sestre, vzgojiteljice, čistilke ... Ravno nižje vrednotenje poklicev, ki jih večinsko opravljajo ženske, naj bi bil eden izmed glavnih vzrokov za plačilno vrzel med spoloma.
  • Plačano gospodinjsko delo.
Komentarjev 1
  • Majazmaja 13:47 03.marec 2017.

    Ti zajedalci, ki so napisali zahteve, naj se raje spravijo delat.