Slovenija
17 ogledov

Ne miloščine, pomoč!

Danijeli Panić kot študentki ne pripada nobena socialna pomoč, čeprav zaradi tve Žurnal24 main
Zaradi tvegane nosečnosti je študentka ostala brez dela in brez denarja. Ker partner zasluži v povprečju 850 evrov na mesec, Danijeli ne pripada socialna pomoč.

Danes mineva en mesec, odkar je bila Danijela Panić, absolventka visoke šole za zdravstvo in mamica triletnega sina, zaradi tvegane nosečnosti prisiljena končati delo prek študentskega servisa. Ostala je brez lastnih sredstev za preživljanje. Po zakonu jo mora preživljati partner, s katerim živita skupaj z njegovimi starši (invalidskimi upokojenci) in sestro, ki študira.

 

Nič brezplačnega

Študentska organizacija Slovenije: “Glavni problem je, da ne obstaja definicija študenstke družine oziroma starša študenta.”

Ljubo Raičevič, socialni delavec: “Ljudje, ki so na robu, niso deležni brezplačne prehrane v šoli ali brezplačnega vrtca. Še posebno težko je mladim družinam.”

Ker partner zasluži v povprečju 850 evrov na mesec, Danijeli ne pripada socialna pomoč. “Minimalni dohodek, ki ga država določi za tričlansko družino, znaša 453,60 evra, s tem naj bi preživela dva odrasla in otrok,” nam potrdi socialni delavec Ljubo Raičevič.

Brez štipendije
Danijela in partner za prvega otroka plačujeta 140 evrov vrtca; prejemata le 46 evrov otroškega dodatka. Večkrat je zaprosila za državno štipendijo, a je zaradi previsokih partnerjevih dohodkov ni prejela. Šele ko bo rodila, ji bo pripadlo 189,80 evra porodniške – kot vsem brezposelnim ženskam.

“Poznam ljudi, ki prodajajo drogo pred blokom, pa prejemajo socialno pomoč. Treba je izboljšati inšpekcijske službe; še večji problem je zakonodaja, ki ne omogoča hitrejšega odziva centrov. Zdaj, ko rabim pomoč samo za to stresno obdobje, je ne dobim. Ko diplomiram, bom delala. Miloščine ne potrebujem,”
pravi Danijela.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.