Slovenija
1 ogledov

NE! nakupovanju ob nedeljah

Trgovine razprodaja BOBO
1/2
Žurnal24 main
Hrvati se bodo morali odpovedati nedeljskemu nakupovanju, saj je z novim letom začel veljati zakon, ki prepoveduje obratovanje trgovin sedmi dan v tednu.
 

7000-im grozi izguba delovnega mesta

V sekciji trgovcev ocenjujejo, da zaradi novega zakona na trgu do junija ne bo obstalo med 20 in 30 odstotkov od skupaj približno 20.000 obrtnikov trgovcev. To bi pomenilo izgubo 7000 delovnih mest.

Za večino izmed 270.000 hrvaških trgovcev je bila minula nedelja zadnja delovna do junija 2009, ko bodo v skladu z zakonom o trgovini in omejevanju in prepovedi dela ob nedeljah, ki začne veljati danes, spet lahko ponudili svoje blago tudi na sedmi dan v tednu.

Sekcija trgovcev je medtem ocenila, da gospodarska kriza zahteva nove spremembe zakona – obratovanje trgovin ob nedeljah zaradi spodbujanja potrošništva kot gonilne sile hrvaške proizvodnje in storitev ter ohranitve delovnih mest. Predsednik sekcije Boris Vukelić je na novinarski konferenci v Zagrebu opozoril, da je za male trgovine, ki povprečno ustvarijo med 15 in 20 odstotkov tedenskega prometa ravno ob nedeljah, uveljavitev zakona lahko usodna. Tiskovni predstavnik vlade Zlatko Mehun je odgovoril, da bodo spremljali vpliv zakona, pri tem pa ni izključil možnosti, da bi potem vlada odločala o njegovi prihodnosti.

Izjeme
Zakon je med javno najbolj odmevnimi na Hrvaškem in ima močno podporo Katoliške cerkve, saj je v pogodbi med Hrvaško in Vatikanom nedelja predvidena kot dan za počitek, družino in molitev. Zakon sicer predvideva nekatere izjeme: potrošniki bodo lahko obiskovali vse trgovine v turističnih mesecih – od začetka junija do konca septembra, ter decembra od 7. do 14. ure. Vse leto bodo lahko obratovale prodajalne na bencinskih in železniških postajah, obmejnih prehodih, na letališčih in v pristaniščih, pa tudi kioski, pekarne in prodajalne v okviru bolnišnic in hotelov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.