Slovenija
508 ogledov

Ne več obvezno pač pa priporočljivo?

zivljenje 20.4.2005, cepljenje, dojencek, medicinska sestra, Pediatricna klinika Boštjan Tacol
Medtem, ko se nasprotniki cepljenja zavzemajo, da bi cepljenje postalo prostovoljno, se stroka zavzema za cepljenje, ki bi bilo priporočljivo, kar bi lahko pomenilo, da necepljeni otroci ne bodo sprejeti v vrtec ...

"Obvezno cepljenje je treba ukiniti, gre za pravno kategorija, ki pomeni obliko prisile. Potrebno je priti do družbenega konsenza kaj je obvezno in kaj priporočljivo," pravi Marko Vudrag iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je prepričan, da bi moralo biti cepljenje predvsem priporočljivo.

"Gre za zelo zahtevno spremembo, ozavestiti je treba široko populacijo, ljudje morajo sami sprejeti dejstvo, da je cepljenje zanje koristno," dodaja Vudrag, ki se zavzema tudi za to, da bi bila za vso populacijo zagotovljena (krita iz zdravstvenega zavarovanja) tudi cepljenja proti pnevmokokim boleznim, klopnemu meningoencefalitisu (KME) in HPV.

 Vlada spreminja zakon

V letošnjem načrtu vlade je (ponovno) sprememba Zakona o nalezljivih boleznih. Izhodišča za spremebo zakona na ministrstvu pripravljajo že nekaj let saj skušajo najti ureditev, ki bi zagotavljala najvišjo stopnjo precepljenosti, torej precepljenost, ki je vsaj 95-odstotna.

Na ministrstvu pravijo, da bodo pri spremembi zakonodaje prisluhnili tako strokovnjakom, kot  javnosti. Nasprotniki cepljenja, organizirani v Društvu za svobodo odločanja SVOOD se zavzemajo za spremembo zakona, po kateri bi zdaj obvezna cepljenja postala prostovoljna, oziroma bi se starši lahko sklicevali na ugovor vesti.

Kakšne bodo smernice ministrstva, ali bodo nekatera cepljenja postala neobvezna in kakšne bodo opredelitve, če bo cepljenje postalo priporočljivo, še niso sporočili.

ZDA: necepljeni ne morejo v vrtec

"Znani so primeri nekaterih drugih držav. V ZDA so cepljenja priporočena, ne pa obvezna, vendar bi temu rekla obvezna cepljenja z določenimi izjemami. Necepljeni se ne morejo vpisati na fakulteto, otroci ne morejo v vrtec, šolo...Šole in vrtci namreč nočejo prevzeti odgovornosti, če bo necepljeni otrok prinesel recimo ošpice, zato tega otroka ne sprejmejo," razlaga Breda Zakotnik iz ljubljanske Pediatrične klinike. Nekatere evropske države k ceplejnju stimulirajo tudi z bonusi pri zdravstvenem zavarovanju, Avstralija pa bo za starše necepljenih otrok poostrila pridobivanje davčnih olajšav.

Zakotnikova poudarja, da je bilo pri nas cepljenje vedno obvezno, zato miselnosti, ko bi se zavedali, da je cepljenje nekaj koristnega, nismo razvili.
"Drugje se zavedajo, da je to nekaj, kar jim zdravstveni sistem ponujaja kot bonus," pravi Zakotnikova in navaja primer Avstrije.

"V Avstriji, kjer je cepljenje priporočeno, je precepljenost izjemno dobra, ker se tam zavedajo tega, da so cepljenja, zelo pomembna. Pri nas o tem dolga leta ni nihče razmišljal, niti zdravniki, niti bolniki, država je tako naročila in tako si naredil," pravi pediatrinja.

"Lomila se bodo kopja, pojavljale se bodo epidemije"

"Nič slabega ne vidim v spremembi zakonodaje, vendar bo moral biti poseg zelo premišljen, z ustrezno podporo," pravi Zakotnikova, Vudrag pa dodaja, da se bodo glede spremembe zakona zagoto še lomila kopja in "bo prišlo do velikih težav, tudi epidemij," oba pa se strinjata, da je sedanja situacija na področju glede cepljenja slaba. 

"Trenutno imamo zakonsko obvezno cepljenje, vendar teh zahtev ne izpolnjujejo niti nasprotniki cepljenja, niti zdravniki, saj imajo več težav, če kršitelja prijavijo, kot če ga ne, kar je nesmisel," razlaga pediatrinja.

Med obvezna cepljenja v Sloveniji sodijo cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemufilusu influence b, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu, rdečkam in hepatitisu B. Brezplačno je mogoče cepiti dojenčke proti pmevmokoknim okužbah in deklice proii HPV, dodatna cepljenja pa so še proti tuberkulozi in rotavirusnim okužbam ter meningokoknim okužbem, noricam, gripi in klopnemu meningoencefalitisu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • Boris Turk 23:44 08.maj 2015.

    1 x za otroka v SŠ x 19559 otrok (stari 17 let)Rezultat: 2,86 * (7033 + 22178 + 17772 + 19559) = 190310,12 €Bi všteli še stroške zdravstvene storitve (delo, injekcija, igla, razkužilo,...)?Recimo, da bi ...prikaži več bilo samo 10 €. Samo provizorično.Skupni znesek bi bil 855730,12 €Vsako leto, da ne bo pomote.Če kdo ve realne podatke, lahko pove, bi me zanimalo.

  • Boris Turk 23:43 08.maj 2015.

    Glede na to, da imamo v Sloveniji na tetanus odpornih (če bi sledili logiki ortodoksne medicine) le okoli 29% ljudi (tisti, ki so stari do 27 let) in glede na to, da smo imeli v zadnjih 10 letih le 3 ...prikaži več smrtne žrtve, smatram, da je to, da vsak peti (ali deseti... izgleda, da se ne morejo odločit, kateri nateg bi bil boljši), ki oboli za tetanusom, umre, malo za lase privlečeno, oziroma v Sloveniji to ne drži. Ali pa je okužb tako zelo malo? Dvomim.Cca 70 % Slovencev ta trenutek ni odpornih na tetanus, pa nimamo smrtnih žrtev, kljub temu pa vsak od nas davkoplačevalcev plača za cepiva za tetanus za vsakega otroka po 6x. Bi šel kdo izračunat, koliko to stane in kako nesmiselno je to vse skupaj? Razen za tiste, ki profitirajo s prodajo cepiv seveda.Se kje motim?

  • Boris Turk 23:42 08.maj 2015.

    Če otroka ne cepiš, sledi kazen (http://www.zurnal24.si/petsto-evrov-kazni-ce-otroka-ne-cepite-clanek-219102). Citiram: "Kazni trajajo, dokler ni otrok cepljen. Najhujša kazen je 500 evrov, na pol leta za vsakega starša, torej 2.000 evrov na gospodinjstvo na leto."Na strani zagovornikov cepljenja (http://www.skeptik.si/pogosti-argumenti-proti-cepivom/) preberemo: "Tetanus ...prikaži več ubije vsakega petega obolelega. http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/6mishome.htm".Na strani zdravstvenega doma Celje (http://www.zd-celje.si/Cepljenje-proti-tetanusu.pdf) navajajo, da je smrtnost 10%, torej da umre en od desetih. Zanimivo, da po teh navedbah kar 2x več, se vam ne zdi?