Slovenija
32 ogledov

Ne ponavlja se leto 2008, ampak 1998

Borza Profimedias
Letošnje leto ne spominja na leto 2008, ko je največja finančna kriza po drugi svetovni vojni zajela praktično vse razvit svet, ampak na leto 1998, na čas ruske in azijske krize, menijo v NLB Skladih.

Leta 2008 se je zgodil pok nepremičninskega balona, ki ga zdaj ni na vidiku, poleg tega so si takrat banke nehale posojati denar med seboj in je likvidnost praktično usahnila. Danes imajo banke ne vedo, kam bi z denarjem in za to, da ga hranijo pri centralni banki, celo plačujejo, ne pa pobirajo obresti, ugotavljajo na NLB Skladih. 

b | Avtor: NLB SKladi NLB SKladi


Letošnje leto je po njihovi oceni bolj podobno letu 1998, ko je prišlo do azijske krize. Začelo se je z ohlajanjem Kitajske, dvig obresti v ZDA spodbudi prelivanje kapitala iz razvijajočih držav nazaj v ZDA, nizka cena nafte pa je prizadela države, ki jo proizvajajo. 

Vpliv na borze v razvitih državah bo majhen

A vpliv na borze v razvitih državah bo najbrž majhen, saj je izvoz razvitih držav v države v razvoju le pet odstotkov vsega njihovega izvoza, udarec pa bo tudi za države v razvoju manjši, saj imajo večinoma drseči tečaj, ki omogoča hitrejše prilagajanje razmeram, države imajo manjši zunanji dolg in višje devizne rezerve kot leta 1998. 

V azijski krizi so razviti trgi padli za 20 odstotkov, borze v državah v razvoju pa za 70 odstotkov. 

Tak padec se zgodi vsaka tri leta, a na dolgi rok ... 

a | Avtor: NLB SKladi NLB SKladi


V NLB skladih opozarjajo, da se padec na borzah, ki se je zgodil lani, povprečno ponovi na vsaka tri leta, a da so delnice na dolgi rok še vedno zelo donosne. Od leta 1995 do 2015 so razviti trgi imeli 260-odstotno donosnost, razvijajoči pa 181-odstotno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.