Slovenija
24 ogledov

"Ne pričakujem ubijalskih aplikacij"

Malugin pričakuje naravno evolucijo mobilnikov kot nepogrešljivih sopotnikov v v Žurnal24 main
Pogovor s predstavnikoma enega najbolj inovativnih proizvajalcev mobilnikov, HTC.

V luči preizkusa HTC HD2, enega najbolj zmogljivih mobilnikov, ki so na prodajnih policah, smo se pogovarjali z direktorjem prodaje HTC v Evropi Vladimirjem Maluginom in vodjo marketinga za JV Evropo Karino Pereiro. V Sloveniji sta se mudila v okviru predstavitve novih modelov pametnih telefonov: Legend (naslednik popularnega Hera), Desire (brat dvojček Googlovega Nexus One), Smart (HTC-jev vstop v segment poceni telefonov) in HD Mini (pomanjšana različica HD2).

Microsoft je nedavno HTC označil za enega svojih najboljših partnerjev. Hkrati pa slišimo, da vašega paradnega konja HD2 ne bo mogoče nadgraditi na težko pričakovano novo različico Windows Phone 7. Se vam zdi, da vas je Microsoft pustil na cedilu?

Malugin: To je priložnost (smeh) … mislim, da obstaja čas za vsako napravo. HD2 je bila izjemna naprava takrat, ko smo jo napovedali. Tudi vnaprej se bo razvijala v smeri poslovnih uporabnikov: zmogljivost, ki jih danes ponuja Windows Mobile 6.5 za rabo v podjetjih in za poslovneže, je velika. Na platformi WP7 pa bomo izdelali novo paleto naprav, ki jih bomo predstavili skupaj z operaterji in Microsoftom.

Veliko ste vložili v razvoj uporabniškega vmesnika HTC Sense. Kot vemo, pa WP7 ne bodo dopustili nameščanja tovrstnih rešitev čez vmesnik, ki si ga je zamislil Microsoft. Kako se boste spopadli s tem? Boste izgubili Sense?

Malugin: Ne bi rekel, da ga bomo izgubili. Obstajala bo namreč vrsta aplikacij, widgetov in drugih poti, da bomo uporabnikom pričarali izkušnjo Sensea na teh napravah. Ne gre samo za uporabniški vmesnik, ampak za izkušnjo uporabe mobilnika, kako sodelujeta strojna in programska oprema – na primer, ko sredi sestanka telefon preprosto obrnete, da bi ga utišali – vse te majhne stvari ustvarjajo izkušnjo Sensea.

Boste nadaljevali z enakovredno podporo Androidu in Windowsom ali se boste bolj osredinili na eno od platform?

Malugin: Ne gre samo za Android in Windows Mobile, ampak tudi HTC-jevo platformo Brew. Imamo torej novo platformo, ki jo uporabljamo za Smarta. Za nas platforma sama sicer niti ni tako zelo pomembna. Uporabnikom želimo ponuditi enako izkušnjo ne glede na platformo. HTC Sense je ta izkušnja.

Razmišljate, da bi na HD2 zamenjali operacijski sistem z Androidom? Na tem področju so hekerji že dosegli določene uspehe …

Pereira: Ne moremo menjati platform naprav. Ko enkrat izdamo napravo, ki jo poganja Windows Mobile, bo tudi ostala Windows Mobile naprava. Ne morem pa komentirati podvigov hekerjev … uradno se morate odločiti za eno ali drugo.

Pogrešate kaj na Androidu?

Pereira:  Ne. Uživam v njem. Android je zelo pomemben tako za nas kot tudi slovensko tržišče, zato bomo skupaj z Mobitelom pripravili natečaj za razvoj domačih aplikacij v slovenščini in namenjeno slovenskim uporabnikom.

Malugin: Androidova prednost je v Marketplaceu. Mnogo ljudi razvija aplikacije zanj. Ima okoli 25.000 aplikacij in njihovo število se povečuje hitreje kot na ostalih platformah. Torej, če kaj pogrešate, lahko najdemo razvijalce in to razvijemo. Dobra platforma je.

Mislite, da bo Android postal najbolj ražirjen operacijski sistem na mobilnikih?

Pereira:  Vsak ima drugačne statistike, poročila in napovedi. Trend pa kaže, da bo v naslednjih petih letih postal najpogosteje uporabljan operacijski sistem na pametnih telefonih. In vsak si želi sodelovati, ker je sistem tako odprt.

Cene HTC-jevih naprav v Sloveniji so pri operaterjih zelo visoke. Tudi če se zavežemo z dolgotrajnimi naročniškimi pogodbami, so še vedno višje kot v tujini. Lahko vplivate na cenovne modele?

Malugin: Ne želimo iti v segment, kjer sta prisotna Nokia ali Samsung. Njuna povprečna cena aparata je okoli 60 evrov. Naše naprave pa ponujajo drugačno izkušnjo, za ljudi, ki želijo opraviti več kot le telefonski klic. Gre za »holistično« izkušnjo. Na primer: veliko sem na poti. Kamorkoli grem, imam na voljo Google Maps, imam dostop do novic, e-pošte, če mi kdo pošlje video, si ga lahko ogledam kjerkoli …

Pereira: izdelke želimo ponuditi po čim ugodnejših cenah, da bi bili z njimi konkurenčni. Ne moremo pa HD2 ponuditi zastonj, razen če bi se zavezali k izjemno visokim mesečnim naročninam pri operaterju. HTC Smart, ki smo ga pravkar predstavili, pa bo imel izjemno ugodno ceno.

HTC je dolga leta mobilnike izdeloval pod tujimi imeni. Tudi danes je v prodaji Nexus One, ki ga za Google izdeluje HTC. Zakaj ste ubrali tako strategijo?

Pereira: Pred 13 leti smo začeli zgolj kot proizvajalec naprav, ki so jih prodajali drugi. Ustvarili smo dobra partnerstva s ključnimi operaterji kot je T-Mobile, ki so telefone prodajali pod svojo znamko. Pred tremi leti pa smo se odločili, da bomo naše telefone začeli tudi sami prodajati. Ko se je Google odločil predstaviti napravo z njihovo blagovno znamko, so nas izbrali za ključnega strateškega partnerja, ki bo napravo izdelal. Vendar je ne tržimo mi – Nexus One lahko kupite samo od Googla.

Je bilo težko dobiti pogodbo z Googlom za izdelavo Nexusa One?

Malugin: Da, vendar so nam pomagale izkušnje, ki smo jih nabrali v zadnjih 13 letih ter sodelovanja z mobilnimi operaterji. Telefone z Androidom smo izdelovali tudi že prej, imeli smo širok nabor naprav, zato je Google prišel k nam.

Zadnje čase večina mobilnikov izgleda zelo podobno. Kaj se pripravlja na področju oblikovanja naprav? Načrtujete kakšno izjemno oblikovalsko rešitev?

Pereira:  Dizajn je za nas izjemno pomemben. Ne samo na zunaj, tudi na nivoju programske opreme. Kot duša in telo. Naše izdelke želimo oblikovno ločevati z majhnimi dodatki. Na primer Legend bo prvi mobilnik na svetu, ki bo imel ohišje narejeno iz enega kosa. HD Mini pa bo navznotraj povsem rumen. Gre za majhne stvari, ki te presenetijo.

Kaj bo naslednji veliki preboj na področju mobilnih naprav?

Malugin: Ne verjamem v neko »ubijalsko aplikacijo«. Mislim, bo razvoj šel  v smeri olajšanja življenja uporabnikov. Ti bodo ugotovili, da brez določenih stvari bodo mogli več shajati. Na primer, ko bomo v tujem mestu, bomo lahko pogledali, kje v bližini so dobre restavracije in si prebrali njihove ocene, imeli bomo možnost iti tja in uživati, nato pa napisati in objaviti oceno … to so stvari, o katerih pred nekaj letih ljudje še niso razmišljali. Gre se za to, da boste s svojo napravo lahko naredili več, kjerkoli že boste.

Pereira:  Holografska projekcija! (smeh) Tako boš lahko projeciral sebe direktno pred sogovornika. Ni pa to uradna strategija podjetja (spet smeh).

Kaj pa Applov iPad? Vam je všeč?

Pereira:  Spremljajte dogajanje!!! Spremljajte dogajanje!!!

Aha, torej HTC pripravlja nekaj podobnega?

Pereira:  Mogoče …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.