Slovenija
19 ogledov

"Ne pustite se Trebanjcem!"

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Nove zaplete z odprtjem dolenjske avtoceste pri Trebnjem je danes s prošnjo premierju in prometnemu ministru pospremil še novomeški župan Alojz Muhič.

Če v enem letu, ko bo trasa obratovala s poskusnim dovoljenjem, pomanjkljivosti ne bodo odpravljene, lahko država teoretično podaljša trajanje poskusnega dovoljenja. Možnosti, da bi odsek potem – zaradi neopravljenih dodatnih del – enostavno zaprli, so skoraj neznatne. Vprašanje pa je, kako se bodo na morebitna neopravljena dela odzvali domačini.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je ob vnovičnih zapletih pri gradnji dolenjskega avtocestnega odseka Pluska–Hrastje danes v pismu premierja Boruta Pahorja in ministra za promet Patricka Vlačiča pozval, naj ne podležeta pritiskom lokalne skupnosti v Trebnjem.

"Novomeščani in tudi širše – Dolenjci, Belokranjci in Posavci – smo dolgo potrpežljivo čakali na avtocestni odsek Pluska–Hrastje. Kot veste, je to pomembno tako za našo uspešno gospodarsko panogo kot tudi za vse prebivalke in prebivalce, ki se občasno, mnogi pa vsakodnevno, vozijo na tej relaciji. Omenjena cesta je zahtevala v preteklosti ogromno žrtev prav zaradi pomanjkljivosti infrastrukture na njej, zdaj pa se – kot lahko slišimo – spet zapleta, odprtje pa odmika," je zapisal novomeški prvi mož.

Muhič v pismu Pahorja in Vlačiča poziva, da ne podležeta pritiskom lokalne skupnosti v Trebnjem in posameznim interesom: "Strinjam se, da je potrebno postoriti še marsikaj, vendar to ne sme vplivati na predvideni rok odprtja ceste," je med drugim še zapisal Muhič.

Do 30. junija naj bi novozgrajeni odsek sicer dobil dovoljenje za poizkusno obratovanje, uporabno dovoljenje pa nato v približno enem letu. V tem času naj bi odpravili pomanjkljivosti, na katere opozarjajo Trebanjci.

Tehnični pregled avtocestnih objektov, glede katerih so Trebanjci podali negativno izjavo, so opravili prejšnji četrtek, del pregleda, ki se bo nanašal na traso, pa bodo izvedli jutri.

Na Darsu so za Žurnal24.si povedali, da je del pripomb, ki se nanašajo na odpravo pomanjkljivosti v sklopu tehničnega pregleda, v fazi reševanja.

Ne oviramo odprtja, hočemo samo dokončanje v vseh pogledih
Trebanjski župan Alojzij Kastelic je nad Muhičevim pismom "globoko zaskrbljen". "Menimo, da gre za vtikanje v lokalne zadeve občine Trebnje, in sicer zaradi nepoznavanja razmer ob gradnji avtoceste.

Županu Muhiču je napisal odprto pismo, ki ga je poslal tudi Pahorju in Vlačiču. Kastelic poudarja, da ne ovirajo odprtja odseka: "Želimo le, da se pripravi pisni dogovor glede odprave pomanjkljivosti na odseku, to je vse,“ pravi Kastelic in poudari, da je bila v tej državi praksa že nekajkrat, da so po zgrajeni trasi izvajalci del odšli; na nedokončana dela oziroma prebivalce ob cesti pa pozabili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.