Slovenija
29 ogledov

"Ne smemo dopustili, da razprtije razmajejo temelje"

Janez Janša v Bruslju Reuters
"V enem letu je vladi s trdim delom uspelo postaviti temelje za uspešno soočenje Slovenije s posledicami krize," je v izjavi po prvem letu dela desete slovenske vlade zapisal premier Janša.

Kot poglavitni cilj vlade je Janša izpostavil zaustavitev negativnega razvojnega trenda ter dvig konkurenčnosti in rast slovenskega gospodarstva. "Situacija, v kateri je bila Slovenija ob nastopu našega mandata, je bila veliko slabša od naših pričakovanj. Večina ključnih gonilnih osi razvoja Slovenije je bilo dodobra polomljena. Mehanizmi pravne države niso in še vedno ne delujejo zadovoljivo. Upravljanje s kapitalskimi naložbami države je postalo vse bolj neučinkovito in podvrženo vplivom lobistov. Javnofinančno stanje države je ušlo izpod nadzora. Naraščanje števila brezposelnih je ogrožalo socialno in pokojninsko blagajno. Izgube v bančnem sistemu so strmo naraščale. Togost trga dela je pospešeno slabšala konkurenčnost domačega gospodarstva, ki je bilo skoraj povsem blokirano,“ piše Janša, ki je nato naštel korake, s katerimi so se lotili težav.

"Pot iz krize je tlakovana"

"V tem smislu je tudi naša odgovornost in dolžnost, da nadaljujemo izvajanje sprejetih reform, saj lahko le te zagotovijo večjo konkurenčnost in vzdržno blaginjo na dolgi rok. Blaginje in visokega življenjskega standarda po našem trdnem prepričanju seveda ne moremo zagotavljati s sposojenim denarjem, ampak le na način, da ustvarimo pogoje za večjo konkurenčnost našega gospodarstva in družbe kot celote. Slednjega pa ni mogoče zagotoviti brez reform oziroma prilagoditev Slovenije spremembam v mednarodnem okolju in drugim izzivom, ki so še pred nami,“ pravi Janša in dodaja: "Pot iz krize je tlakovana. Preveč truda in odrekanj slovenskih državljank in državljanov je bilo vloženega v napore, da bi bila naša prihodnost bolj optimistična in vzpodbudna, zato ne smemo dopustili, da naše notranje razprtije in neodgovorno, nepremišljeno ter preračunljivo politikantstvo ponovno razmajejo dobro postavljene temelje. Tega si večina državljank in državljanov Slovenije ne želi in ne zasluži."

Komentarjev 11
  • Žurnalček 00:22 12.februar 2013.

    Ali v Sloveniji res ni treh psihiatrov , ki bi mu dali diagnozo in se pod njo tudi potpisali kot konzilij, ter ga prišli iskati z jopičem ? Ali lahko res nekdo za katerega se prej ni vedelo da je ...prikaži več duševni bolnik , uniči Državo ne da bi se Država in njeni organi to preprečili !

  • leonardo 17:41 11.februar 2013.

    A ja, kdo pa je največji manipulator in zdrahar v Sloveniji. Dobro, da sem danes dobil nova zdravila proti prtisku!!

  • ac-dc 16:11 11.februar 2013.

    Ta izjava je podobna pijanemu šofreju, ki je zapeljal avto v jarek, nato pa sebe poveličeval kot odličnega voznika. Avto bo seveda popravila zavarovalnica onpa bo lahko vragolije delal po starem .