Slovenija
27 ogledov

“Ne sončnice, razvoj”

Orešič pravi, da želi vse povezave, ki jih je pridobil v poslovnem svetu, usmeri Žurnal24 main
Tomaž Orešič. Direktor podjetja in kandidat LDS za župana Maribora.

Ali bi poročali istospolno usmerjene pare, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Seveda bi jih poročil. Koncept družine se spreminja, danes posamezniki in posameznice živijo v različnih skupnostih. Pravice morajo biti za vse enake. Strokovnih dilem pri tem vprašanju ni veliko, je pa žal veliko predsodkov.

Za kakšno davčno stopnjo nepremičnin se boste zavzemali v Mariboru?
Nepremičnine, v katerih lastniki bivajo, bi obdavčil minimalno in proučil možnost oprostitve plačila davka. S tem bi Maribor postal privlačnejši za življenje. Nadaljnje nepremičnine bi obdavčil po višjih stopnjah.

Naštejte pet projektov, ki po vašem mnenju morajo biti izpeljani v času Evropske prestolnice kulture 2012?

Politični povratnik
Tomaž Orešič. Pred leti je bil podpredsednik mestnega odbora LDS in svetnik v mariborskem mestnem svetu, a se je pred štirimi leti, ko je LDS sklenila programsko zavezništvo s Francem Kanglerjem, umaknil iz mestne politike. Zdaj je direktor marketinga za Srednjo in Vzhodno Evropo v mednarodnem podjetju EFT Group iz Londona. Štiridesetletni Orešič je oče dveh sinov, z ženo zdravnico pa se redno udeležujeta rekreativnih maratonov.

Ureditev Rotovške knjižnice, prenova gradu, Umetnostna galerija Maribor, CEUM, ki ga je treba realneje finančno umestiti, in povezovanje z dosedanjimi evropskimi kulturnimi prestolnicami, zlasti s projekti mesta Guimarães, ki je istočasno z Mariborom prestolnica kulture.

Mestni odbor LDS je bil v zadnjem času deležen kar nekaj pretresov. Med drugim vam staro vodstvo odbora očita, da menda niste poiskali podpore pri kandidaturi pri njih, ampak ste odšli po podporo v Ljubljano. Kako to komentirate?
Nikamor nisem šel. Najprej so me h kandidaturi nagovarjali v mariborskem odboru. Pozneje pa je bila v prepričevanje vključena tudi predsednica stranke LDS. Lahko pa rečem, da je podpora Kresalove prispevala k moji odločitvi.

Poudarjate, da bo mariborsko LDS zajela nova politika, tudi vodstvo se je zamenjalo. Ali bi šli v koalicijo s Francem Kanglerjem?
Tega ne bi izključeval. Koalicije se postavljajo na podlagi nekaterih skupnih programskih izhodišč. Smo pa Kanglerjev program že proučili in moram priznati, da je kar oddaljen od ciljev naše stranke.

Kako gledate na predvolilne promocijske kampanje vaših nasprotnikov?

Mi ne delimo sončnic, buteljk vina in podobnih stvari; Mariborčani se ne bodo odločili na podlagi daril.
Tomaž Orešič

Naša kampanja bo bistveno skromnejša od županove. Mi ne delimo sončnic, buteljk vina in podobnih stvari. Prepričani smo, da se Mariborčani ne bodo na podlagi daril odločali, komu bodo dali svoj glas, ampak bodo imeli pred očmi razvoj mesta.

Zakaj se podajate iz dobro plačane službe v gospodarstvu – menda gre za več kot 10 tisoč evrov – v županski boj, kjer je plača nekaj čez tri tisoč evrov?
Maribor je zdaj brez vizije, vrednote so pozabljene. Vse povezave, ki sem jih pridobil v poslovnem svetu, želim usmeriti v dobro mesta. Ni mi vseeno, kje bosta v prihodnosti živela moja sinova. Moja plača pa ni tolikšna, kot navajate.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.