Slovenija
233 ogledov

Ne trudite se s klicanjem policistov

Slovenija 21.10.2013 dezevno vreme, deznik, ljudje se sprehajajo po dezju, jesen Saša Despot
Pešci. Zapisovanje registrskih tablic in klicanje policije, če vas voznik poškropi, le mit.

Promet. "Stal sem ob skrajnem robu pločnika, pa me je voznik, ki je pridirjal čez lužo na prehodu za pešce, vseeno povsem zalil," je ogorčen bralec. A čeprav številni pešci po podobnih izkušnjah vestno zapisujejo številke registrskih tablic in voznike prijavljajo policiji, je tako početje zaman. Policija namreč ne vodi niti evidenc tovrstnih klicev. "Navedeno početje voznikov motornih vozil namreč v določbah zakonov, ki urejajo varnost cestnega prometa, ni urejeno," pojasnjujejo na policiji.

Luže so ovira na cesti

Zakon o pravilih cestnega prometa udeležencem v prometu sicer nalaga, da ne smejo ovirati, ogrožati ali povzročati škode drugim udeležencem. "Vendar zakon te določbe posebej ne sankcionira," ugotavljajo na agenciji za varnost prometa.

Po njihovem mnenju bi težavo rešil njihov projekt Zaupanja vreden voznik. Prijava nevestnega voznika bi se vršila na osnovi podeljene diskrecijske pravice, pri čemer bi prijavitelj za klic nosil polno odgovornost. "Vendar za ta projekt še ni prave strokovne in politične podpore. Poškropljenim pešcem tako ostaneta samo grenka izkušnja in spoznanje, da morajo na možno vožnjo vozil prek luž paziti sami," pravijo na agenciji. Čeprav so prepričani, da se lužam ni vedno mogoče izogniti, bi jih morali vozniki obravnavati kot ovire na cesti: "Pred njimi je treba zmanjšati hitrost in/ali se jim, če je mogoče, varno izogniti ob uporabi smernih utripalk."

Komentarjev 11
  • Scott 02:44 02.februar 2014.

    Pred leti sem zapeljal v lužo v trenutku, ko je izza stavbe stopil varnostnik, seveda sem ga poškropil, policaja sta me pričakala na dvorišču, kjer imam prijavljeno začasno prebivališče.Plačati sem moral kazen in čiščenje varnostnikove uniforme.

  • rogg 14:46 01.februar 2014.

    Oboji moramo biti pazljivi, tako pešci, ki se bodo umaknili vstran od luže, tako vozniki, ki bomo pred lužo, še posebej če na pločniku opazimo pešce ali pešca, malo upočasnili. Vse se da!

  • vzev 14:37 01.februar 2014.

    Ja, kako si pa vi predstavljate, da lahko pešec dokaže, da ga je poškropil avto. Po tem takem, bo enemu malo dolgčas pa bo prijavil avto z neko registrsko tablico in bo že ta dobil kazen