Slovenija
88 ogledov

"Ne vedo, kaj je res in kaj ne"

Takšno je bilo veselje ob vrnitvi prve skupine slovenskih turistov iz Libije, ki Žurnal24 main
Šest delavcev Hidromontaže že v Sloveniji. Gričnik: Ljudje zaradi propagande ne vedo, kaj je res in kaj ne. Skrb vzbuja dejstvo, da civilisti prihajajo do orožja.
V Trstu je ob 10.30 že pristala tudi skupina 11 slovenskih turistov iz Libije, ki so potovali z Oskarjem. "Potniki so utrujeni, a zadovoljni, da bodo kmalu doma," je povedal Uroš Grohar.

MZZ nima podatkov, da bi bili v Libiji poleg delavcev Hidromontaže še drugi slovenski državljani. "Vendar po tem, kar se je zgodilo včeraj, ne bi bil presenečen, če bi se pojavil še kdo," je dejal Andrej Šter iz konzularne službe.

"V ljudeh se pojavlja dvom, kaj je res in kaj ne," je povedal Jože Gričnik, ki se je danes s še petimi preostalimi delavci Hidromontaže iz Libije vrnil v Maribor.

V Tripoliju je bilo po njegovih besedah včeraj, ko so šli na letališče, razmeroma mirno z izjemo nekaj protestnikov. "Bila je to neodgovorna mladež, ki navija za Gadafija, s stisnjenimi pestmi in njegovimi slikami v rokah," je dejal. "Prav grozno je gledati te 'smrkavce', če se izrazim po domače, kako se postavljajo na stran Gadafija."

Propaganda
Pojasnil je, da so na letališču spremljali libijski program. "Prikazoval je skesance, ki so bili zapeljani z Zahoda in so se opravičevali ter prosili za milost," je opisal in pojasnil, da se v medijih vrši velika propaganda, da je vse skupaj zakuhal Zahod. "Nekateri to verjamejo, tudi sicer zelo pametni Libijci," je dejal. "Včeraj mi je sodelavec rekel: kaže, da je le imel Zahod nekaj pri tem."

Civilistom orožje, trgovine prazne
Oblasti po njegovih besedah zdaj intenzivno čistijo Tripoli, da bi zakrili posledice tega, kar se je tam dogajalo. A najbolj skrb vzbujajoče je po njegovih besedah to, da civilisti zdaj prihajajo do orožja. "Vojska, ki je stopila na stran upornikov, deli orožje in ljudje čakajo v vrsti," je dejal. "Pričakujem, da se bo zgodilo kaj dramatičnega."

V Ben Kaširju, kjer ima sedež njihovo podjetje, je po njegovih besedah sicer mirno, a tujci množično zapuščajo pisarne in delovišča. "Gre za kraj, kjer so predvsem tuje firme, imamo svoje čuvaje," je pojasnil. "Ker je do Tripolija le deset kilometrov zračne linije, smo ponoči slišali streljanje in zavijanje siren."

Glavno težava je po njegovih besedah motena preskrba, saj so trgovine z živili popolnoma izpraznjene, zalog pa so imeli le za kakšen mesec. "Nismo mogli dovoliti, da družine preveč trpijo, zato smo se odločili, da se vrnemo in počakamo, da se razmere izkristalizirajo."

Prek Beograda domov
V Beograd so z Jatovim letalom prileteli ob pol štirih zjutraj, nato pa prek Dunaja v Gradec ter bili okoli 12. ure že v Mariboru. "Dva sta na svojo željo ostala v Libiji, kjer skrbita za koordinacijo, saj je tam še več naših delavcev," je dopoldne povedal direktor podjetja Andrej Modrijan in pojasnil, da se danes domov vrača tudi skupina njihovih delavcev iz BiH. "Če bo treba, se bosta tudi onadva vrnila." 

Po besedah Andreja Štera, vodje konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), imajo delavci omenjenega podjetja, ki so še ostali v Libiji, kupljene letalske karte za let z avstrijsko letalsko družbo Austrian Airlines, predviden za 28. februar. MZZ se z njimi ne ukvarja več, saj, kot so zapisali na spletni strani ministrstva, "po zagotovilih podjetja ne potrebujejo pomoči".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.