Slovenija
54 ogledov

Ne zadošča za človeka dostojno življenje

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, Juan Carlos Castano, 43, w razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, Juan Carlos Castano, 43, w
Visoko izobražena, sposobna mati dveh otrok je po izgubi službe pristala na samem dnu. Po razvezi ji je ostal kredit za stanovanje, ki ga ne more odplačevati in tako družini grozi izguba strehe nad glavo. Pomoči ni navajena iskati, navajena je pomagati drugim, saj že dve desetletji aktivno deluje v dobrodelni organizaciji.

“Saj sem navajena živeti skromno, ampak zdaj tudi za to nimam,” nam je opisala Minka (pravo ime je znano uredništvu), tik preden se je zlomila in zajokala. Že več mesecev živi pod stalnim psihičnim pritiskom, saj se je zaradi nesrečnega spleta okoliščin znašla v brezizhodnem položaju.

Z možem sta se ločila nekaj let nazaj, ko je imela službo in redne prihodke. Pri razvezi sta se dogovorila, da bo obdržala dvosobno stanovanje in mu ga pol izplačala. Tako se je odločila tudi zavoljo dveh otrok, ki sta ostala pri njej in je bilo tako za celo družino najbolje. Tako ji je poleg skrbi za otroke po razvezi ostal še kredit v višini 320 evrov. Več kot leto nazaj pa je zaradi finančnih težav podjetja izgubila službo. Tako so se začele težave, saj denarja za odplačevanje kredita, položnic in hrane, po končanem prejemanju denarnega nadomestila, ni več imela. Prihodki, ki jih trenutno prejema iz naslova nadomestila in denarne socialne pomoči znašajo okoli 350 evrov mesečno, s tem da se ji tu priznava tudi dodatek za prostovoljne aktivnosti. Minka je namreč skoraj dvajset let aktivna v eni od dobrodelnih organizacij (ime je znano uredništvu), kjer v času svoje brezposelnosti preživlja večino svojega časa. “Službe kljub visoki izobrazbi nikjer ne najdem, zato sem na polno aktivna vsaj tukaj, kjer lahko komu pomagam,” opisuje.

"Nisem socialen problem"


Ker ne zmore odplačevati kredita za stanovanje, jo najbolj skrbi, da bodo ostali na cesti. “Ne morem si predstavljati kaj bo, če bo stanovanje vzela banka in ga prodala pod ceno,” pravi obupana mati, ki ni nikoli mislila, da bo sama kdaj potrebovala pomoč. “Nisem socialen problem. Celo življejnje sem delala, dokončala sem študij in vedno skromno živela. Rada delam, sem sposobna, a službe enostavno ni,” pravi in dodaja, da bi zdaj lahko normalno živela, če ne bi imela kredita, ki jo tako bremeni. Vsota je bila zanjo v času redne službe sprejemljiva, zdaj ji pa jemlje celotne dohodke.

Z družino so nas povezali na Zvezi prijateljev mledine Ljubljana Moste-Polje. Njih Minka ni zaprosila za pomoč, saj iz meseca v mesec upa na zaposlitev in tiho trepeta pred izgubo strehe nad glavo. Prošnjo za pomoč jim je poslala gospa, ki jo je zgodba prijateljice, ki je celo življejnje pomagala drugim, čisto pretresla. Zdaj ne more plačevati niti položnic, družini grozi tako izklop elektrike kot odvzem stanovanja. “Glede na svoj skromni dohodek zvoje življenjske potrebe prilagaja in zmanjšuje na minimum, vendar to ne zadošča za človeka dostojno življenje,” so zapisali tudi v piporočilu na Centu za socialno delo. Dodajajo, da v svoji socialni mreži družina nima nikogar, ki bi jim lahko finančno pomagal. 

Ko smo jo vprašali, kaj bi z doniranim denarjem kupila, nam ni znala povedati. Trenutno nimajo čisto ničesar, gre jim za golo preživetje. Z gospo je bilo težko govoriti, saj je pretresena in zlomljena, v takšnem položaju ni navajena živeti in težko prosi za kakršnokoli pomoč.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 13
  • 4krogci 10:34 17.maj 2015.

    Od najmajn 650€ odstej 320€ in smo na 330€ tolk imam sam za hrano,bencin za it v službo ker nimam možnosti drugega prevoza in položnice! Pa verjemi da ona dobi prezivnine vec kot 300€ saj je sama rekla da sta ...prikaži veča imela oba dobro plačo! Najbolše je jokat po medijih da nimaš denarja! Tisti ki ga resnično nimajo za preživetje jih je tko sram to priznat in se skoraj nikoli ne pokažejo v javnosti in prosijo za denar!!

  • KOJAK 09:20 17.maj 2015.

    Če rešuješ stanovanjsko vprašanje ti velikokrat ne preostane drugega kot da greš čez svoje zmožnosti. Sicer pa nikjer ne piše koliko je imela prej plače.

  • KOJAK 09:20 17.maj 2015.

    Če rešuješ stanovanjsko vprašanje ti velikokrat ne preostane drugega kot da greš čez svoje zmožnosti. Sicer pa nikjer ne piše koliko je imela prej plače.