Slovenija
8 ogledov

“Nedelja ne bo formalnost”

Türk in Pahor Anže Petkovšek
Drugi krog. Medla tritedenska kampanja tekmeca naj bi prinesla zmago Pahorju, a tudi pri Türku še upajo.

Udeležba na nedeljskih volitvah bo še nižja, kot je bila v prvem krogu predsedniških volitev, glasovali pa bodo predvsem tisti, ki so to storili že prvič, napoveduje analitik Andraž Zorko iz Valicona. Z njim se strinja tudi analitik Nikola Damjanić iz Ninamedie, ki napoveduje okoli 40-odstotno volilno udeležbo.

Zorko dvomi, da bi lahko zmago Boruta Pahorja, ki glede na javnomnenjske ankete prepričljivo vodi, karkoli ogrozilo. Strinja se tudi Damjanić: “Vse napovedi kažejo na prepričljivo zmago Pahorja, če se ne bo v zadnjih soočenjih zgodilo kaj radikalnega.”

Medlo nad populizem

Prav soočenja naj bi iz Pahorja naredila junaka, pred njimi pa je bil absolutni favorit aktualni predsednik Danilo Türk z 20-odstotno prednostjo, pojasnjuje Damjanić. Tako je bil glede na raziskave priljubljenosti do septembra Türk najpriljubljenejši slovenski politik. Sledila je “medla kampanja”, dodaja Damjanić, Türk menda ni našel “koncepta za pariranje Pahorjevemu populizmu”. Zorkota pa je presenetila “odsotnost resne kampanje” po drugem krogu. Türkovemu kabinetu očita, da niso naredili nič, kar bi dalo volilcem razlog, da bi šli volit. “Štab ni bil pripravljen na to, da bodo morali tekmovati s pozicije drugega mesta,” dodaja.

Vodja Türkove volilne kampanje Igor Pribac je drugi krog ocenil kot bistveno bolj vsebinskega od prvega. Priznal je, da je bil rezultat prvega kroga “neprijetno presenečenje”, zaradi katerega je bilo izhodišče za drugi krog manj ugodno, in da je res, da je po njem nastal “manjši vakuum”. Prepričan je, da so sledili trije tedni vzpona Türka, zato volitve v nedeljo tudi za njihov štab ne bodo le formalnost.

Pahor, ki mu zadnja anketa Episcentra za Planet TV napoveduje zmago z 71,1 odstotki podpore, je kampanjo v četrtek sklenil s shodom v Ljubljani.

Komentarjev 2
  • Scott 03:11 01.december 2012.

    Krucifiks 02.12.2012 bo fantastičen dan,so what ?

  • francek 08:40 30.november 2012.

    Nedeljske volitve bodo prinesle spremembo, ampak ne tisto o kateri sanja Tuerk.