Slovenija
6 ogledov

Nedeljske snežne pošiljke dražje?

Nedeljske ure so res dražje, vendar je za očiščenje cest potrebnih manj. (Foto: Žurnal24 main
Pred nami spet snežni konec tedna. Nedeljske ure v žep cestnega delavca prinesejo več, kljub temu pa naročnike čiščenj ne osiromašijo bolj, kot če bi snežilo sredi tedna.

Ker letos največje snežne pošiljke pridejo skoraj izključno konec tedna, to pomeni, da bodo tudi plače cestnih delavcev nekoliko višje. Kljub temu pa sneženje za konec tedna naročnikom ne bo prineslo višjih računov.

Približno 1.300 evrov neto na mesec prejme delavec voznik skupaj z nadurami in nedeljskim delom.

Če razložimo na ljubljanskem primeru: za urejanje ljubljanskih ulic izvajalec čiščenja, podjetje KPL, razpolaga s 4,5 milijona evrov. Delavci, večinoma gre za redno zaposlene, bodo izhajajoč iz kolektivnih pogodb res za nedeljske ure prejeli nekoliko več denarja, vendar gre to v strošek podjetja KPL in ne v dodatno breme naročnika, v tem primeru Mestne občine Ljubljana.

Direktor podjetja Zvonko Šavor ob tem pojasnjuje, da delavci podjetje KPL v primeru snežne pošiljke za konec tedna vendarle ne stanejo bistveno več: "Konec tedna je praviloma manj prometa, delamo lažje in ceste splužimo v krajšem času kot sicer sredi tedna."

Tudi ta konec tedna – sneg!
V letošnji zimi je resda že skoraj pravilo, da sneži konec tedna, in tako bo tudi ta vikend. Že v noči na soboto se bo dež okrepil in zajel vso Slovenijo, meja sneženja se bo spuščala. V soboto bo oblačno. V večjem delu države bo snežilo, le po nižinah Primorske bo deževalo.

V nedeljo bo na Primorskem delno jasno, pihala bo burja. Drugod bo večinoma oblačno, rahlo sneženje bo postopoma čez dan ponehalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.