Slovenija
2795 ogledov

Nedeljski čas. "S tem se strinjajo kupci in zaposleni".

trgovina voziček police konzerva
V Sindikatu trgovine Slovenije podpirajo spremembe zakona o trgovini, ki bi po 17 letih pripeljale do uveljavitve referendumske volje.

O zaprtju trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh bo beseda danes tekla na odboru DZ za gospodarstvo. Generalni sekretar Sindikata trgovine Slovenije Ladi Rožič je pred začetkom seje dejal, da se v sindikatu strinjajo s spremembami zakona. "Ankete so pokazale, da se s tem strinjajo tudi kupci in zaposleni. Pokazalo se je, da znamo živeti brez tega, da so trgovine v nedeljo odprte in brez tega, da bi prihajalo do odpuščanj," je poudaril. 

Predstavniki sindikatov Mercator, Lesnina, Montecristo, Lidl in Spar so poudarili, da so zaposleni izgoreli in utrujeni. Vsi so poudarili, da jim je prosti čas v nedeljo več vreden od nedeljskega dodatka. Nedelja je, kot so dejali, edini dan v tednu, ko bi lahko bili prosti in skupaj s svojimi družinami. "Nedelja ni enaka prostemu dnevu med tednom," je dejala Teja Korbar iz Mercatorja. 

Nakupovanje Trgovci Slovenija V odpiralnem času trgovin se obeta velika sprememba

Rožič upa, da bo prevladala zdrava pamet in bo zakon skupaj za amandmaji Levice tudi sprejet. Luka Mesec, Levica, je dejal, da imajo zagotovila 46 poslancev, da bodo zakon z amandmajem potrdili. Rešitve so uskladili s poslanskimi skupinami LMŠ, SD, SAB, DeSUS in NSi. S stranko SDS se po besedah Mesca niso usklajevali, ampak naj v največji stranki zakonu ne bi nasprotovali. 

Glavna novost je, da z amandmajem predlagajo tudi, da bodo lahko manjše trgovine velike do 200 kvadratnih metrov obratovalni čas določale brez omejitev, a le če delo ob nedeljah in dela prostih dnevih opravlja izključno nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov zakoniti zastopnik ali prokurist.

"V praksi to pomeni, da je v nedeljo lahko odprta trgovina, ki jo ima v lasti samostojni podjetnik, če delo v tem času opravlja sam oziroma prek osebe, ki je pooblaščena, da vodi posle njegovega podjetja," navajajo v Levici.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 14:21 15.julij 2020.

    Gospa iz trgovinske zbornice grozi z odpuščanjih ? In brez trgovcev tudi zbornice ne bo ! Potem bo tudi zbornica odpuščala gospa Lah .

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 10:52 15.julij 2020.

    Trgovci pri nas že tako nabijajo marže in cene, da smo v trgovinah precej dražji od sosednjih držav. Očitno imajo dovolj "mesa", da bodo z lahkoto preživeli nekaj manj prihodka. Če bodo sitni, pa predlagam akcijo kupujmo v tujini, bo ceneje.

  • rob123 10:22 15.julij 2020.

    Kaj pa delavec na bencinski pumpi? A za njega pa "nedelja je enaka prostemu dnevu med tednom"? Kaj pa delavec v gostilni? Ali pa: kaj če bi trgovine bile odprte samo do 15. ure, ker popoldne bit prost ni isto ...prikaži večto kot dopoldne bit prost? Kaj če bi morda zaprli turistične namestitve, npr hotele, apartmaje, toplice, da bi vsi turistični delavci poleti lahko šli na dolg letni dopust z družino?