Slovenija
35127 ogledov

V odpiralnem času trgovin se obeta velika sprememba

Nakupovanje Profimedia
Za predlog sprememb so že zbrali 46 poslanskih glasov.

"V Levici smo uspeli oblikovati politično voljo za zaprtje trgovin ob nedeljah," so sporočili iz stranke Levica. "S poslanskimi skupinami LMŠ, SD, SAB, Desus in NSI smo uskladili rešitev, po kateri bo vsem delavcem v trgovini, ob nedeljah zagotovljena pravica do počitka. Za zakon in manjša dopolnila smo že vnaprej zbrali absolutno večino, 46 glasov podpore. "

Blagajna Kriza Slovenija "Zaposlene v trgovini čaka na plačilni listi prvi negativni udarec"

Odprte bodo lahko manjše trgovine

Glavna novost pa je, da z amandmajem predlagajo tudi, da bodo lahko manjše trgovine velike do 200 kvadratnih metrov obratovalni čas določa brez omejitev, a le če delo ob nedeljah in dela prostih dnevih opravlja izključno nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov zakoniti zastopnik ali prokurist.

trgovina voziček police konzerva Slovenija To Janša pravi o zaprtju trgovin ob nedeljah

"Bistvo je, da bodo delavci v trgovini, ki pogosto delajo izmenično, ob nedeljah, z nestalnimi urniki in imajo zaradi tega okrnjeno zasebno in družinsko življenje, ob nedeljah odslej lahko doma." 

Stranka Levica

blagajna račun trgovina Nedeljsko delo Slovenija Trgovci in delavci na povsem nasprotnih bregovih

"V praksi to pomeni, da je v nedeljo lahko odprta trgovina, ki jo ima v lasti samostojni podjetnik, če delo v tem času opravlja sam oziroma preo osebe, ki je pooblaščena, da vodi posle njegovega podjetja," navajajo v Levici. "V primeru, da gre za družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), lahko delo opravljajo direktorji ali pooblaščeni prokuristi. Ta amandma, oblikovan po švicarskem zgledu, pomeni, da bodo vsi zaposleni v trgovinah ob nedeljah prosti - a hkrati omogočamo manjšim trgovinam preživetje, če bo le tam delal podjetnik sam (oziroma skupaj s prokuristom, drugim direktorjem ipd.). Družinski člani bodo lahko delali, a pod pogojem, da bodo v podjetju direktorji, poslovodje ali pooblaščeni prokuristi. S tem rešujemo problem manjših trgovin v turističnih krajih, na podeželju, v mestnih središčih."

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 65
  • Žurnalček 10:23 15.julij 2020.

    Trgovine , ki bodo odprte je potrebno zaradi monopolnega položaja - ostale zaprte- obdavčiti za nedeljsko delo z DVOJNIM prometnim davkom , kakor tudi davek na dobiček iz tako priviligiranega nedeljskega položaja ! Potem naj pa delajo , če se ji gre za gnar !

  • Harrison 07:35 15.julij 2020.

    Ne vem kje ste videli, da kakšen direktor kdaj fizično delal. Vi ste padli na glavo. Nedelja zaprto, pa pika. Sama gola razvada vas je.

  • Avatar vec
    vec 01:43 15.julij 2020.

    men se zdi glupo, da mora država posegat v ekonomijo države, okay je v redu, ampak naslednjič se bo nekdo spomnu da zakaj pa torte in sladoled ter kavico prodajajo v nedeljo, al pa zakaj pletnarji vozjo v nedelo, pa ...prikaži več zakaj nebi še nehal delat avtobusi in policija pa gasilci, al pa ZOO ljubljana ? naj si živalce odpočijejo ? V tujini bolj ko greš na zahod več je oprtega, v USA nekje celo city hall dela v soboto in dobiš novo vozniško pasport ali ID v roku pol urce, pri nas še čez teden to ni možn