Slovenija
5809 ogledov

To Janša pravi o zaprtju trgovin ob nedeljah

trgovina voziček police konzerva
Poslanska skupina SDS podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, vlada pa je medtem ocenila, da predlog Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo.

Poslanska skupina SDS podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, so za STA pojasnili v poslanski skupini in dodali, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh predstavili v sredo na prvi obravnavi v DZ. 

Vlada je v ponedeljek ocenila, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog zakona, ki ga je vložila Levica, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Poleg tega meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj.

Nakupovalni voziček, trgovina Trgovine Slovenija Vladin 'NE' predlogu Levice

Na pomen socialnega dialoga je popoldne opozoril tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da takšnega zakona "ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu". Dodal je, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

slovenija 24.9.2012 Skofja Loka, kosarica, hrana, trgovina Tus, foto:Spela Mohor Levico podpira SDS Slovenija Nenavadna koalicija med Janšo in Levico

Levica bo vztrajal pri predlogu

Koordinator Levice Luka Mesec je medtem odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu.

Po Meščevem mnenju smo v korona krizi spoznali, da lahko nakupe opravimo tudi v drugih dneh oz. za to ne potrebujemo nedelje. Po njegovih besedah sicer trgovinska zbornica in številni lobisti pravijo, da je ukrep v škodo delavcem, ki želijo v nedeljah delati zaradi dodatkov.

A v Levici izpostavljajo anketo Sindikata delavcev v trgovini Slovenije med njihovimi člani, ki kaže, da več kot 90 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. "To pomeni, da si želijo nedeljo kot prosti dan, ne glede na to, da jih lastniki trgovin poskušajo podkupiti z dodatki," je danes dejal Mesec.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar ovca
    ovca 09:29 27.maj 2020.

    Kakšna znanstvena fantastika bi bila, da bi razmislili o tem, da bi delavce ustrezno plačali, namesto, da jih držijo na minimalcih. Potem bi ti delavci z veseljem bili ob nedeljah doma. Če si te delavce malo bolj pogledate, ja, so ...prikaži več izmozgani, ne samo zaradi korone. Tudi oni si zaslužijo vsaj dan z družino. Ampak, očitno zopet seka kapitalizem. Naj stane kolikor hoče, samo da mi več cekinčkov preštejemo. Delavci so pa tako ali tako potrošna roba.Gnili kapitalizem. V pravem kapitalizmu kapitalist

  • brencl47 06:42 27.maj 2020.

    Če že, potem naj bodo odprte le trgovine v velikih trgovskih centrih, nikakor pa ne razni Hoferji , Lidli, Mercatorji, Tuši, Špari itd. . Pa tudi odpiralni časi naj bodo ustrezneje urejeni, ne pa do poznih večernih ur. Tudi v ...prikaži več tujini zaposleni delajo po cel dan, pa še vedno lahko obiščejo trgovine. Drugo pa so seveda turistični kraji in to zgelj v sezoni.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 06:23 27.maj 2020.

    žal se je plačni sistem z leti izrodil do te mere, da nekateri dejansko prosijo, če lahko delajo ob nedeljah. ampak to je kompleksna zgodba, ne gre samo za plače. takoj zapret trgovine.