Slovenija
16852 ogledov

Nedeljski podatki: To kažejo zadnje številke

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Epidemija ne upada več tako hitro, naraščajo skrbi zaradi omikrona.

V nedeljo je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo potrjenih 557 TAN kod, kar pomeni, da bo tudi približno toliko, verjetno nekoliko več potrjenih pozitivnih PCR testov. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo izdanih 641 TAN kod, to predstavlja rahel padec, kar je spodbuden podatek, a tudi podatki za zadnje dni kažejo, da epidemija ne upada več tako močno. Prejšnjo nedeljo je bilo sicer na koncu potrjenih 677 novih okužb z virusom sars-cov-2. 

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji prognozi ugotavlja, da bo omikron pri okuževanju postal dominanten že pred koncem leta, kar se bo v številu pozitivnih testov odrazilo približno en teden pozneje. "Posledično se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma že pred koncem leta vse bolj strmo obrnile navzgod," v zadnji napovedi, objavljeni konec prejšnjega tedna ugotavlja Leskovar. Več o tem preberite v prispevku: Najnovejša napoved: Omikron nas bo "obdaroval" še pred koncem leta

Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in verjetno še večje kužnosti od delte. 

Cepljenje, covid-19 covid-19 Slovenija Dnevi cepljenja: Poklukar pojasnil, kako je s cepljenjem otrok

V Sloveniji so se sicer včeraj začeli dnevi cepljenja, ki bodo potekali do četrtka 23. decembra, za katero ni potrebno predhodno naročanje, razen v primeru otrok od pet do 11 let. Strokovnjaki ugotavljajo, da cepljenje v primeru omikrona daje slabšo zaščito kot v primeru delte, prav tako je večja možnost za ponovno okužbo pri prebolevnikih. Dobre rezultate daje cepljenje s tretjim odmerkom, saj po prvih dveh število protiteles postopno upade. Zato priporočajo uporabo tretjega odmerka šest mesecev po drugem cepljenju z mRNA cepivi in še prej v primeru vektorskih cepiv, kot je AstraZeneca. 

Mnoge države zaradi omikrona uvajajo ostrejše ukrepe, tako lahko denimo v Italijo po novem vstopate le cepljeni in preboleli s testom, medtem ko morajo necepljeni v petdnevno karanteno. Vstop v državo brez karantene le za cepljene in prebolele uvaja tudi Avstrija. 

mejni prehod Avstrija Novo Svet Pozor, Avstrija spreminja ukrepe na meji Covid-19, test, testiranje, koronavirus Ob prihodu Svet Italija zaostruje. Tudi za cepljenje.

dezurni@styira-media.si

Komentarjev 4
  • si_rob 10:06 20.december 2021.

    Ha,ha,ha, ne gre jim po planih, saj pri nas ne!!

  • rd2dmk2 09:48 20.december 2021.

    PV se spomni po 2 letih in reče - PROSIM.. po drugi strani pa.. gledam novoletne reklame, lidl, anni d.o.o. hofer, eurospin... A KJE VIDITE KAJ , KAR SPOMINJA NE EPIDEMIJO ? jest ne, nobene maske, nobene distance, nobene higijene.. ...prikaži več. samo druženje, pitje, objemanje, --- prenašanja, okuževanje, ... ja no saj vem mal je treba pozabit, a ne bi bilo lepo če bi se zares držal ukrepov enkrat, parkrat, pa da bi končno imeli mir. a vam je res do tega da boste do sodnega dne v lagerju zaprti in omejeni?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:47 20.december 2021.

    "Epidemija ne upada več tako hitro, naraščajo skrbi zaradi omikrona.".........In zakaj vas skrbi omikron, morda zato ker ne pošilja ljudi v bolnišnice in na britof ?!...In ker prekužuje, hitreje,bolje in z manj posledicami kot cepiva ?!!