Slovenija
131 ogledov

Nedeljski pogreb z vojaškimi častmi

Vpis v žalno knjigo ob smrti Andreja Bajuka
1/8
Žurnal24 main
Ob smrti Andreja Bajuka odprte tri žalne knjige. Danes tudi žalna seja sveta stranke NSi in maša zadušnica. Vlada sklenila, da bodo Bajuka pokopali z vojaškimi častmi. Pogreb bo v nedeljo ob 16. uri na pokopališču na ljubljanskih Žalah.

"Vlada RS je na današnji dopisni seji odločila, da se za pogreb nekdanjega predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Andreja Bajuka organizira pogreb z vojaškimi častmi," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kot so ob tem še zapisali, sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, zato pa pravila službe v Slovenski vojski določajo, da Vlada Republike Slovenije lahko določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji.

"Z vojaškimi častmi se namreč lahko poleg naštetih oseb v določbi pokoplje tudi osebe, za katere tako odloči vlada. Taka določitev je tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika."

Odprte žalne knjige

V spomin nekdanjemu predsedniku vlade, finančnemu ministru, poslancu in predsedniku stranke NSi Andreju Bajuku so odprte žalne knjige na sedežu stranke, vladi in v državnem zboru.

Na vladi se je v žalno knjigo mogoče vpisati v prihodnjih dneh med 9. in 16. uro, tudi na dan pogreba. V istem času je odprta tudi žalna knjiga v parlamentu, na žalni seji pa se bodo poslanci sešli v petek ob 14. uri.

V SDS pa bodo pripravili skupno žalno sejo vlade, ki jo je leta 2000 vodil Bajuk, in Janševe vlade iz let od 2004 do 2008, v kateri je Bajuk sodeloval kot finančni minister.

Že danes pa bodo žalno sejo pripravili v svetu stranke NSi, sledila bo maša zadušnica. Na internetni strani stranke je možen tudi vpis v spletno žalno knjigo.

Bajuk, ki se je iz aktivne politike umaknil leta 2008, je umrl v noči na torek.

Komentarjev 10
  • smotka85 11:00 22.avgust 2011.

    Vse v redu in prav, spoštujem pokojnega g. Bajuka, ampak menim, da je bil pogreb z vojaškimi častmi neprimeren. V tem se je pokazala SKROMNOST pokojnika, kot so ga mnogi prikazovali, daj je bil. Družina ne bi želela takšnega pogreba ...prikaži več za skromnega človeka. Moje mnenje.

  • Stolp 15:34 19.avgust 2011.

    Zanimivo kako je moralo biti vse smrtno resno, ko je umrl Drnovšek. Da je takrat kdo čez njega kaj šimfau bi ga takoj vsi oblajali kako je nepieteten, o mrtvih vse dobro,... Kar bi bilo tudi res.Zdaj se ...prikaži več pa lahko govori kar se hoče. Vidi se kdo je na oblasti Ne nepietetno ampak prav primitivno, izlivanje gnojnice na mrtvega človeka, ki se ne more braniti.Vidi se kdo je dostojanstven in kdo je primitvc v tej državi. No, saj vem koga ne bom volil na naslednjih volitvah. Ne, tudi NSi ne bi volil, da ne bo kdo misli,...

  • trimix 06:57 18.avgust 2011.

    ...kot da bi Nemcija se odlocila posthumno Hitlerja pokopat z vojaskimi castmi...Vem, da je primerjava ekstremna in niti slucajno nocem Bajuka enacit s Hitlerjem - samo smiselnost dejanja in "zasluge za blagostanje naroda" v sedanjosti so pa zal podobne..