Slovenija
62 ogledov

Nedeljski referendum: tesno bo

Stajerska 06.06.10, volitve, referendum, celje, foto: gregor katic Gregor Katič
Anketi Valicona in Ninamedie kažeta tesen izid, prva anketa rezultatov ne more napovedati, druga rahlo prednost daje nasprotnikom novele.

Spletna anketa družbe Valicon kaže, da se bo v rezultat med nasprotniki in podporniki novele zelo izenačen, zato je nemogoče napovedati, katerih glasov bo več. Referenduma naj bi se glede na akteto zagotovo udeležilo vsaj 35 odstotkov volilnih upravičencev.

Pet odstotkov še neodločenih

Spletna anketa je bila izvedena v četrtek in danes, zajela pa je 2264 ljudi. Dobrih pet odstotkov še ni vedelo, kako bi glasovali, dobrih šest odstotkov pa na to vprašanje ni želelo odgovoriti. Takšnih, ki trdijo, da se bodo zagotovo udeležili referenduma, je sicer 37,4 odstotka, pri družbi pa ocenjujejo, da jih bo to zagotovo storilo 35 odstotkov.

Prevladujejo nasprotniki zakona

Da bo izid nedeljskega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi zelo tesen, kaže tudi anketa, ki jo je za RTV opravila NInamedia. Med tistimi, ki bi se zagotovo udeležili referenduma, je namreč po njihovih rezultatih 55,5 odstotka nasprotnikov izenačitve pravic istospolnih s heterospolnimi pari.

Ninamedia je anketo opravila med 14. in 17. decembrom na vzorcu 700 ljudi, njihovi rezultati pa so pokazali, da se bo referenduma zagotovo udeležilo 45,8 odstotka volilnih upravičencev, 25,2 odstotka pa jih na volišča zagotovo ne bo odšlo. 16,9 odstotka volivcev se bolj nagiba k možnosti, da bodo na volišča v nedeljo vseeno odšli, medtem pa je 12,1 odstotka že skoraj prepričanih, da se referenduma ne bodo udeležili.

Najbolj diciplinirano na volišča podporniki NSi in SDS

Med tistimi, ki udeležbe na nedeljskem referendumu niso popolnoma izključili, jih 38,3 odstotka podpira zakon, 49,5 odstotka mu nasprotuje. Neopredeljenih je še 12,2 odstotka.

Najvišjo volilno udeležbo sicer napovedujejo privrženci NSi, na volišča naj bi jih odšlo kar 83,9 odstotka. Z 72,1 odstotka naj bi bili po izidih ankete močno zastopani tudi podporniki SDS.

Velika večina podpornikov teh dveh strank zakona ne podpira

Noveli zakona po ugotovitvah Ninamedije izrazito nasprotujejo moški, najstarejši, najmanj izobraženi in nekaj več kot polovica prebivalcev ruralnih okolij.

Med podporniki parlamentarnih strank pa so zakonu najmanj naklonjeni volivci SDS in NSi. Kar 87 odstotkov oziroma 85 odstotkov podpornikov teh dveh strank zakona ne podpira. Veliko nasprotovanje zakonu, kar 71 odstotkov, vlada tudi med volivci DeSUS, čeprav koalicijska stranka novelo zakona podpira.

Izenačitev pravic po drugi strani večinsko podpirajo anketiranci, stari od 18 do 30 let, najbolj izobraženi, prebivalci urbanih okolij ter podporniki strank ZL in SD. S sprejetjem novele zakona se strinja tudi 47 odstotkov tistih, ki se referenduma ne bodo udeležili.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • TOLAR 14:28 19.december 2015.

    PROTI IN ŠE 1000000 PROTI