Slovenija
90 ogledov

Nedolžne žrtve likvidacije

Janez Artič Mediaspeed.net
SGP. Dolžan je NLB, ta je “sedla” na zasebne nepremičnine, ki jih je zgradil.

“Že leta 2008 smo zahtevali izločitev naše nepremičnine iz likvidacijske mase SGP in dobili pozitiven odgovor. Oče je namreč poslovne prostore od SGP kupil leta 1979; tedaj vpis v zemljiško knjigo ni bil mogoč. Da je ironija še večja, je te prostore kupil delno s posojilom NLB in ga seveda v celoti odplačal,” pravi bralka. Njen oče je vsa leta za nepremičnino plačeval tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sredi oktobra 2010 pa so jih iz SGP Gorica obvestili, da bodo začeli izdajati zemljiškoknjižna (ZK) dovolila za vpis v zemljiško knjigo. “V dveh tednih smo za izdajo dovolila plačali zahtevani znesek in predložili vso zahtevano dokumentacijo,” povzema bralka.

Po letu in pol čakanja na dovolilo se ni zgodilo nič; tudi odgovora likvidacijskega upravitelja Janeza Artiča na vprašanje, kaj se dogaja, niso dobili. Artič tudi na naši vprašanji, koliko ZK-dovolil je doslej izdal in koliko časa povprečno traja, da izda enega, ni odgovoril.

Povrnitev ugleda NLB

Marca letos je bralka presenečeno ugotovila, da se je medtem na nepremičnini pojavila plomba NLB, ki se je nato odločila za izvršbo. Prek prodaje nepremičnine bi namreč poplačala del terjatev, ki jih ima do gradbinca. Odvetnik je vložil ugovor tretjega, ki ga je NLB zavrnila. Septembra letos je bralka od SGP pridobila še dokument, v katerem ta banko obvešča, da so bile nepremičnine, na katere je NLB vložila izvršbo, prodane pred več kot 20 leti. “Do zdaj smo imeli tri tisoč evrov stroškov, po nekaterih ocenah pa je v Novi Gorici še okoli 200 podobnih primerov,” dodaja bralka, ki je šla z NLB v pravdo, v kateri dokazuje nedopustnost izvršbe nad nepremičnino. Ker je novi predsednik uprave NLB Janko Medja ob nastopu svoje funkcije septembra med drugim izjavil, da bo ena od njegovih prednostnih nalog tudi “povrnitev visoke stopnje ugleda, ki ga je NLB nekoč že imela”, je bralka konec oktobra pisala še njemu.

Komentarjev 4
  • Milan Samide 16:55 05.december 2012.

    BANKA NAJ GRE V LIKVIDACIJO, ali pa naj denar povrnejo tisti, ki so jo zavozili! To nam jamči URS26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi ...prikaži več z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS. Zahtevamo; PRAVNO državo, ZAHTEVAMO dosledno spoštovanje ustave in vseh njenih č

  • privat 12:19 05.december 2012.

    romunija je na poti k pravični ureditvi...mi smo šele mizerija od države..kap ne ?? Še romunija nas je prehitela!! Kdo našo politiko že vodi?? Kaka debilna scena..pa še volijo iste ljudi da nas peljejo v še večjo bedo!!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 08:30 05.november 2012.

    V Romuniji so aretirali bančnike in uslužbence ministrstva za finance, povezane s sumljivimi krediti.Pa nas pa se nikomur ne zgodi nič.