Slovenija
44 ogledov

"Nedopustno je, da se nasilje skuša relativizirati!"

Nasilje Shutterstock
Za nocoj je napovedan sestanek staršev nasilnih učencev in priseljenega dečka iz Bosne. Manjšinjska kulturna društva so zaradi nasilja nad priseljencem ogorčena.

"Zdi se mi pomembno, da se ne oglasijo, oziroma pokažejo samo tisti nasilni, ampak tudi tisti, ki nam je za take reči mar. Kajti pomembno je, da se dečku pokaže, da niso samo taki v naši družbi. Tako lahko morda vsaj malo preprečimo, oziroma ublažimo posledice, ki bi jih ta deček lahko imel v prihodnosti," je zapisal bralec Primorskih novic, ki je družini priseljenega dečka na Goriškem povabil na druženje, da bi jim s tem pokazal, da so ljudje, ki priseljence sprejemajo s spoštovanjem in veseljem.

Članek o pretepenem dečku, ki je bil žrtev najprej verbalnega nato pa še fizičnega nasilja, je pritegnil veliko pozornosti. Tudi naši bralci menijo, da mora biti toleranca do nasilja v šolah ničelna in da so tudi nasilni otroci velikokrat sami žrtve, saj jih vzgajajo nasilni starši. "Edina rešitev je, da starši začnejo sodelovati," pravi ravnatelj. Priseljeni deček vse od incidenta ne hodi v šolo. 

"Žrtev trpinčenja ne dobiva ustrezne podpore!"

Ogorčenost in zaskrbljenost zaradi ponavljajočega nasilja nad otrokom iz BiH so so izrazila manjšinska kulturna društva v Sloveniji in nevladne organizacije, ki delujejo na področju človekovih pravic. "V OŠ Deskle je otrok, ki se je letos skupaj z mamo priselil iz BiH, vsakodneno izpostavljen verbalnemu in fizičnemu nasilju skupine svojih sošolcev. Glede na vsebino žaljivk, ki jih je otrok deležen, je jasno, da se nasilje nad njim izvaja zaradi njegove narodne pripadnosti. Kakor je razvidno iz novice, žrtev trpinčenja in njegova družina zaenkrat ne dobivata  ustrezne podpore ne s strani vodstva šole, ne s strani policije," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Relativiziranje krivde je nedopustno!"

"Nedopustno je, da se vrstniško nasilje in medetnična nestrpnost v kakršnem koli obsegu tolerirata ali poskušata relativizirati. Nedopustno je, da se krivdo za trpinčenje desetletnega otroka skuša porazdeljevati med povzročitelje nasilja in žrtev," poudarjajo ter ravnatelja  pedagoški kolektiv na šoli in vse odgovorne organe in strokovne službe z območja, ki mu ta šola pripada pozivajo, da nemudoma ukrepajo z vsemi zakonsko predvidenimi sredstvi in zagotovijo varno okolje in enake možnosti za izobraževanje in integracijo vsem otrokom ne glede na njihovo narodno ali kakršno koli drugo pripadnost.

Nocoj sestanek staršev, policije in predstavnikov šole

Na Policijski upravi Nova Gorica pojasnjujejo, da gre za izjemno redek obravnavan primer medvrstniškega nasilja na njihovem območju v zadnjem obdobju. Starši otrok, vodstvo šole in predstavniki policije se bodo sestali nocoj.

Nasilje ni le fizično

Policija opozarjaja, da so oblike nasilja lahko različne: nekatera nasilna ravnanja so direktna in hitreje, lažje vidna, prepoznavna (npr. pretepanje, brcanje, verbalno zmerjanje in žaljenje ...). Nasilje pa je lahko tudi prikrito, indirektno (npr. obrekovanje, namerno izločanje iz skupine, manipuliranje s prijateljstvi ...).

Nasilje se lahko dogaja dalj časa. Otroka oziroma mladostnika lahko ustrahuje, trpinči en nasilnež ali pa cela skupina nasilnih vrstnikov.

Nasilje nad vrstniki se ne dogaja le v osnovnih šolah, srednjih šolah, zavodih, mladinskih domovih, dogaja se tudi že v vrtcih in v drugih ustanovah, namenjenih otrokom in mladostnikom. Pojav nasilja pa ni omejen samo na prostor ustanove, temveč se dogaja tudi v okolici šole, zavoda, opozarjajo na Policiji. Dogaja se tudi v krogu družine, ko je nasilnež na primer sorojenec.
"Otrok in mladostnik, ki je žrtev nasilja, je ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnika oziroma vrstnikov. Velikokrat je ustrahovan in ga je strah povedati, kaj se mu dogaja," opozarjajo na policiji.

Komentarjev 7
  • tangua 06:44 19.december 2014.

    Je pa na slovenskem od nekdaj ogromno nacionalistov. Se spomnim sem pred 50 leti prišel iz Bele krajine kot mlad fant v Iskro Kranj na poletno prakso in sem tam dnevno poslušal zaničljivo govorjenje o delavcih iz južnih republik. Bilo ...prikaži večlo mi je to takrat nerazumljivo, ker tega pri nas, ki smo živeli na meji, ni bilo. Kasneje, ko sem službeno hodil na jug sem bil tam vedno sprejet z odprtim srcem medtem, ko sem pa v nemških deželah dostikrat čutil njihovo zvišenost. Nikoli mi ni in ne bo tudi jasno , kako radi pljuvamo po ljudeh, s katerimi imamo skupne slovanske korenine in lezemo v rit tistim, ki so nas kurili v krematorijih.

  • mirror 23:04 18.december 2014.

    Otroci se vedno hočejo dokazati. Najlažje se je na nemočnemu sošolcu. To ni nič novega. Da je pa bil njihov sošolec nad katerim so se znašali priseljenec iz Bosne je pa slučaj. Sicer pa je v članku policija dobro opisala izkušnje.

  • rhombur 22:37 18.december 2014.

    Saj piše. Ampak Bosanci niso druga rasa.