Slovenija
4024 ogledov

Negovalka brskala po predalih, kamere pa obrnila v strop

Starost, pomoč, nega, starostnik Profimedia
Zgodba o negovalki iz Izole, ki je izkoriščala starostnike in jim kradla, še ni končana.

Koprski kriminalisti so v začetku februarja sporočili, da so prišli na sled 65-letni osebni negovalki, za katero so sumili, da je izvajala nasilje nad starostniki ter jim kradla. Primorske novice poročajo, da je koprsko tožilstvo proti omenjeni negovalki vložilo obtožnico zaradi več kaznivih dejanj, in sicer zaradi poskusa velike tatvine, nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije in tatvine. Domnevna kazniva dejanja so se zgodila v letih 2020 in 2021.

Po ugovoru obrambe negovalke je koprsko okrožno sodišče ugodilo glede poskusa velike tatvine za preostali kaznivi dejanje pa zadevo odstopilo koprskemu okrajnemu sodišču. 

Osumljena je bila negovalka pri več družinah. Izkoristila naj bi svoj položaj in kradla vrednejše predmete in denar starostnikom, ki zaradi slabega stanja niso mogli bdeti nad njenim početjem. Do ene od oskrbovank je bila tudi nasilna. .

Koprski policisti so ob razkritju dogajanja pozvali morebitne žrtve naj se oglasijo na policiji. Dobili so še pet prijav, primeri tatvin pa naj bi se zgodili v slovenski Istri in na širšem območju Ljubljane.  

Kamere so jo posnele, kako brska po predalih

Za Primorske novice je spregovorila hči starejšega para, ki je med oškodovanimi. Hči je v hiši staršev namestila kamere, prek katerih občasno spremljajo, kaj se dogaja. Ko je prvega januarja želela preveriti, ali sta starša še pokonci, da bi jima zaželela srečno novo leto, je odkrila, da sta bili kameri prestavljeni. Pregledala je starejše posnetek in na njih videla, kako negovalka odpira omare in predale ter si ogleduje stvari, ki so bile v njih. Ko so naslednji dan prišli na obisk k staršem, so preverili, kaj se je zgodilo. 

Za omenjeni časnik je povedala, da so v zgornjih prostorih našli negovalkino denarnico, v kateri je bilo polno gotovine, in več škatlic z nakitom. Negovalki so povedali, da bodo poklicali policijo, na kar jim je dejala, da bo ona poklicala sina, ki naj bi bil kriminalist, a se je izkazalo, da to ni res.

Policija je po prihodu želela pregledati negovalkine osebne stvari, a jim ona tega ni dovolila. Kamere naj bi se po nesreči premaknile, ko je brisala prah, predale pa naj bi odpirala, ker je brisala prah, je dejala v svoj zagovor. Policisti so preverjali, ali je kamere mogoče po nesreči premakniti, a se je izkazalo, da je za to potrebne kar nekaj moči.

Omenjena negovalka je bila zamenjava za negovalko, ki običajno skrbi za omenjeni par. Slednja gre namreč vsake tri tedne za nekaj dni domov, za dni, ko manjka, pa si poišče zamenjavo. 65-letna negovalka je bila pri njih tretjič, vsakič po nekaj dni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 11:31 09.marec 2023.

    Na Ig in vreči ključe proč!