Slovenija
18 ogledov

Neiskrene iniciative

Župani zgornje Gorenjske so ministra Karla Erjavca seznanili z nekaterimi najpom Žurnal24 main
˝Na Gorenjskem je neurejeno ravnanje z odpadki ta čas najbolj pereč problem,˝ je na sredini koordinaciji županov Zgornje Gorenjske poudaril Karl Erjavec, minister za okolje in prostor.

V Sloveniji na leto proizvedemo skoraj milijon ton odpadkov, od tega je kar 60 odstotkov odpadne embalaže, 90 odstotkov odpadkov pa konča na deponiji, zato bo po Erjavčevem mnenju v prihodnosti zelo pomembna njihova predelava. In prav s tem ima Gorenjska velike težave, saj se občine ne morejo dogovoriti o primerni lokaciji za center za predelavo odpadkov. ˝Skrajni čas je že, da tak projekt izpeljejo. Dober zgled sta celjski primer in sosednja Koroška, kjer so v tem mesecu podpisali pogodbo za gradnjo centra za ravnanje z odpadki, vrednega 20 milijonov evrov, od tega naj bi pridobili 11 milijonov evrov evropskega denarja. Če se ne bomo uspeli dogovoriti, bodo evropska sredstva, ki so namenjena za rešitev gorenjskega problema, preusmerjena drugam, problema gorenjskih odpadkov pa še vedno ne bomo rešili,˝ je poudaril Erjavec, ki je v pogovoru z novinarji pokazal zadržanost do lokacije na Polici.

Tomaž Tom Mencinger, jeseniški župan, je dejal, da gre pri tem za zgodbo, dolgo dvanajst let, in za številne zaplete. ˝V prihodnosti bomo morali poskrbeti za zmanjšanje količine odpadkov, ki jih odložimo na deponije,˝ je dejal Mencinger.

 

Lokacija

Predelava odpadkov. Gorenjske občine že več kot desetletje iščejo primerno lokacijo za center za ravnanje z odpadki. Po zadnjem predlogu naj bi bili odlagališči na Mali Mežakli in v Kovorju, objekt za mehansko-biološko predelavo pa na Polici pri Naklem – Mestna občina Kranj je zanj že pridobila zemljišče –, vendar imajo domačini pomisleke proti poliški lokaciji.

Zasebni interesi iniciativ
Kranjskogorski, jeseniški, žirovniški, radovljiški, blejski, gorjanski in bohinjski župan (Jure Žerjav, Tomaž Tom Mencinger, Leopold Pogačar, Janko S. Stušek, Janez Fajfar, Peter Torkar in Franc Kramar) so v pogovoru z okoljskim ministrom opozorili še na težave z uresničitvijo projektov prestavitve letališke steze v Lescah in dograditve Hidroelektrarne (HE) Moste, ki ju po njihovem mnenju tako kot iskanje lokacije za gradnjo centra za ravnanje z odpadki zavirajo različne civilne iniciative.

˝Župani so opozorili na težave, pri katerih je nujna pomoč ministrstva za okolje in prostor ter pri katerih bo treba najti ravnovesje med interesi razvoja in varovanja okolja. Glede HE Moste bomo na ministrstvu obnovili mediacijo in prek nje poskušali najti soglas-je s civilno iniciativo,˝
je pojasnil Erjavec ter dodal, da se za civilnimi iniciativami včasih skrivajo tudi zelo močni zasebni interesi in da pri njihovem delovanju ne gre vedno za iskren namen varovanja okolja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.