Slovenija
10747 ogledov

Izjava ministrice v nasprotju s tem kar določa slovenska zakonodaja

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Nejasnosti glede izjave Švarc Pipan, da je ponudila odstop

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je večkrat zatrdila, da predsedniku vlade Robertu Golobu včeraj ponudila odstop. "Ko opazujem napetosti v koaliciji, napetosti v stranki SD in začnejo padati očitki, da se oklepam stolčka, pojavljajo se celo očitki, da naj bi bila jaz tista, ki poskušam zakriti sledi,sem prišla do zaključka, da je naustrezneje in to sem tudi storila in danes predsedniku vlade ponudila svoj odstop," je dejala v sinočnji oddaji Marcel. Glede tega, ali je predsednik vlade njen odstop sprejel ali zavrnil pa je povedala, da sta se dogovorila, da na mestu ministrice ostane "dokler se situacija ne razčisti, dva, tri tedne, če bo potrebno pa se lahko tudi to spremeni".

Kot je znano, je ministrstvo za pravosodje konec leta izvedlo nakup stavbe na Litijski cesti, ki je stala 7,7 milijona evrov. Pri tem ministrstvo ni opravilo cenitve, nakup naj bi bil preplačan. SD je svoji ministrico pozval k odstopu, vendar Švarc Pipan želi razčistiti ozadnje nakupa, ki ga je podpisala. Pri tem je prst usmerila v druge člane SD. 

Ministrica za pravosodje govori v nasprotju s tem, kar določa zakonodaja

Trditve ministrice za pravosodje so v nasprotju s slovensko zakonodajo. Poslovnik državnega zbora namreč v 261. členu določa, da mora biti izjava ministra podana pisno, predsednik vlade pa nato o odstopu obvestiti državni zbor.

Predsednik vlade lahko odstop ministra tudi zavrne, kot je to storil Janez Janša, ko mu je odstop ponudil notranji minister Aleš Hojs. Janša takrat ni hotel odpreti Hojsove kuverte z odstopom in mu jo je celo poslal nazaj. Ne more pa predsednik vlade po tem, ko mu je minister odstop ponudil, čakati dva do tri tedne. 

261. člen poslovnika DZ: Predsednik vlade o svojem odstopu ali o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora. O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.

Ministrica ponudila ustni odstop, ki ga v zakonodaji ni

Na Švarc Pipan smo naslovili novinarska vprašanja v katerih smo želeli, da pojasni ali je dejansko ponudila odstop, torej ali je njen odstop pisni, kot določa zakonodaja. "Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan je predsedniku vlade RS dr. Robertu Golobu ustno ponudila odstop," so sporočili z ministrstva za pravosodje. Na vprašanje ali je ministrica seznanjena s tem, da zakonodaja predvideva, da mora minister, ko premiera obvesti o svojem odstopu, to narediti pisno, niso želeli odgovoriti, kot tudi ne na vprašanje, kaj je ministrica pravzaprav mislila, ko je dejala, da je premierju ponudila odstop.

Predsednik vlade Golob včerajšnjega pogovora s Švarc Pipan ni komentiral. Za razjasnitev izjav Švarc Pipan smo mu poslali naslednja vprašanja:

Pravosodna ministrica Švarc Pipan je včeraj večkrat zatrdila, da je predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop. Ali ta izjava drži?
Ali je v zvezi s tem podala tudi pisno izjavo?
Ali je predsednik vlade odstop sprejel ali ga zavrnil? Po njenih besedah ji je predsednik vlade dejal, da naj ostane na mestu ministrice še dva do tri tedne, dokler se ozadje nakupa sodne palače ne razčisti?
Ali to drži?
Poslovnik parlamenta določa, da predsednik vlade o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po sprejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Kakšni bodo glede ponujenega odstopa ministrice, če to drži, nadaljnji postopki predsednika vlade?

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 29
  • libris5555 18:14 06.februar 2024.

    Odstop Pipanove, odstop Fajonove... takoj, ma v kaki državi pa živimo?

  • pravičnik77 15:57 06.februar 2024.

    ta ministrica ne misli NIČ... in to že dolgo

  • Friderik1950 15:06 06.februar 2024.

    O Dominikini usodi bo brez dvoma odločala Tina v spalnici.