Slovenija
3 ogledov

Nek spet zagnana

Na padec letala na jedrsko elektrarno Krško se pri nas pripravljajo zgolj kurati Žurnal24 main
Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je bila v ponedeljek ob 15.38 znova priključena na slovensko električno omrežje.

Tako je bil storjen ključni korak pri odpravljanju posledic okvare Neka, ki se je pripetila prejšnjo sredo. Seveda pa bo trajalo še kar nekaj časa, preden bo Nek obratoval s takšno močjo kot pred okvaro.

Še minuli petek so v elektrarni napovedali, da naj bi se v omrežje znova vključili predvidoma v sredo. "V skladu z načrtom je bila opravljena zamenjava ventila, ki je povzročil okvaro, zaradi katere je bila elektrarna ustavljena . To je bilo uspešno opravljeno v enem dnevu, zdaj pa potekajo priprave na zagon elektrarne," je povedala predstavnica za stike z javnostmi v Neku Ida Novak Jerele.

PREBERITE ŠE: Alarm, kot ga še ni bilo |

Ustavitev Neka je prejšnji teden, kot je znano, sprožila val zanimanja tako v domači kot tuji javnosti. V petek so Nek tako obiskali tudi predstavniki mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace.

Italijanska vlada bo sicer Sloveniji predlagala ustanovitev mešane italijansko-slovenske komisije, ki bi jo sestavljali tehniki, inženirji in jedrski strokovnjaki, njen cilj pa bi bila popolna osvetlitev okvare v Neku. To je po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo povedal podtajnik na italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.