Slovenija
30 ogledov

Nek ustavili zaradi vode

Nek se je zaustavil preteklo sredo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Še kar brez elektrike, elektrarne, vključno z nuklearko, stojijo.

Iz Nuklearne elektrane Krško so sporočili, da so operaterji preventivno ročno zaustavili elektrarno. Za ta ukrep so se odločili, ker se  pretok reke Save hitro povečuje, voda pa nosi s seboj  velike količine listja in drugih stvari  in s tem zmanjšuje učinkovitost hladilnega sistema sekundarne strani, kljub temu, da so čistine naprave savske vode delovale s polno zmogljivostjo.

Po analizi dogodka in pregledu sistemov in opreme se bodo pričele priprave na ponoven zagon elektrarne in sinhronizacijo z elektroenergetskim sistemom. Elektrarno naj bi ponovno vključili v omrežje v prihodnjih dneh.

Težava so bili odpadki

Tehnični direktor Nek Predrag Širola je pojasnil, da so težavo povzročile večje količine predvsem naravnih odpadkov, ki jih je Sava s hitrim dvigom gladine in pretoka splavila z brežin ter območja ob svoji strugi, doslej pa so morali Nek zaradi podobnih težav oz. zaradi naleta nesnage v jesenskem obdobju zaustaviti le enkrat pred kakšnimi sedmimi leti, je dodal.

Glede proizvodnje električne energije v Nek je dejal, da oskrba Slovenije ni ogrožena, za njeno nadomestitev pa skrbi upravljavec Nek oz. družba Gen energija, ki ima za tovrstne primere pripravljene rezervacije in ustrezne pogodbe z drugimi dobavitelji. Podobno imajo za nadomestitev električne energije, ki jo prejemajo iz svoje polovice Nek, urejeno na Hrvaškem, je zatrdil Širola.

Stanje je sicer neugodno, ni pa neobvladljivo, je poudaril tehnični direktor in dodal, da naj bi Nek v dogovoru z dispečerji in lastniki v omrežje vnovič vključili predvidoma v sredo.

Pri njeni zaustavitvi ni bilo težav in po tej se je Nek v kratkem času stabilizirala. Pred njeno sinhronizacijo z omrežjem bodo v nuklearki izvedli še pregled opreme in obhode ter odpravili pomanjkljivosti, ki so povzročile današnjo zaustavitev, je še povedal Širola.

Zaradi visokega vodostaja elektrarne na spodnji Savi ne obratujejo.

Več o nevšečnostih, ki jih je povzročilo včerajšnje deževje, si preberite na tej povezavi.

Komentarjev 1
  • Trsten 17:57 28.oktober 2012.

    Saj sploh ni potrebna kakršnakoli grožnja z napadom na NEK. HAARP nam pošlje obilje vode pa Slovenijo potopijo. Nekateri pa veselo naprej razmišljajo kaj sploh HAARP pomeni.