Slovenija
14 ogledov

Nekaj dejstev o transparentnosti Türkovega urada

Predsednika smo na Brdu po naključju opazili prejšnjo soboto, ko se je tam zadrž Žurnal24 main
Danes smo v Žurnalu24 objavili prikaz nasprotnih dejstev urada predsednika republike o Türkovi uporabi brunarice na Brdu. Odgovarjamo na nekatere navedbe.

Urad predsednika republike Danila Türka je v prikazu nasprotnih dejstev o predsednikovi uporabi Titove brunarice na Brdu zapisal neresnice in zavajajoče sklepe.

Prva neresnica. Zapisali so: slabonamerna neresnica je, da so moja vprašanja o Türkovi uporabi brunarice večinoma ostala neodgovorjena. To je namreč pisalo v podnaslovu mojega članka. Dejstva pa so takšna: uradu smo poslali 20 sklopov vprašanj, do objave članka smo prejeli zgolj odgovore na šest. Na večino, na 12 sklopov, niso odgovorili, na enega polovično, na enega pa nesmiselno.

Naj pojasnim nesmiselnost tega odgovora. V uradu so med drugim zapisali: "Če nastanejo zasebni stroški, jih poravna predsednik republike sam." In v nadaljevanju: "Ni mogoče razmejiti uporabe objekta na uporabo v službene ali zasebne potrebe." Spoštovani uradniki, kako potemtakem ugotavljate, katere stroške mora predsednik poravnati iz lastnega žepa? Vam je morda že pokazal kak račun?

Druga neresnica je trditev, da sem "naknadno poslana vprašanja tudi navedla v članku, a v zelo olepšani obliki". To ne drži. Naknadnih vprašanj v članku sploh nisem navedla.
Zavajajoča je trditev, da sem naknadna vprašanja poslala pozno popoldne. Poslala sem jih prejšnji petek ob 15.47. Za odgovor pa so imeli čas do nedelje opoldne. Ob tem navajam trditev urada iz odgovora na eno od mojih drugih vprašanj: "Predsednik dr. Danilo Türk opravlja funkcijo predsednika republike v vsakem trenutku."

Poskus manipulacije je tudi trditev: "Z opazkami in komentarji podkrepljena vprašanja, ki se jih novinarka očitno sramuje ..." Da se vprašanj ne sramujem, smo dokazali včeraj, ko smo objavili prispevek urada, v katerem dobesedno navaja tista moja vprašanja, ki se zdijo predsednikovim uradnikom najbolj sporna.

Naj končam. Kot novinarka sem poslala predsednikovemu uradu vprašanja, ki so povezana z uporabo javnih sredstev. Javnost upravičeno pričakuje odgovore na takšna vprašanja, zlasti ker se uradniki Türkovega urada do zdaj niso izkazali z varčnostjo. Pri tem seveda mislim na drage polete v tujino. Naj spomnim, da smo v Žurnalu24 več mesecev opozarjali predsednika na razsipnost pri potnih stroških, a nas njegovi uradniki niso jemali resno, dokler ni izbruhnila afera, ki je skoraj odnesla predsednikovega generalnega sekretarja. Zaradi opisane slabe izkušnje (in doziranja informacij po meri urada) gledamo novinarji pod prste predsednikovim uradnikom natančneje, kot bi jim sicer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.