Slovenija
25 ogledov

Nekatere stranke z novim vodstvom, druge v samoukinitev

Po lokalnih volitvah, ki bodo že tretje volitve v zadnje pol leta, bo večina strank potegnila črto pod svojim delom in zarisala nadaljnjo pot.

Volilni kongres čaka tri parlamentarne stranke: SD v začetku januarja, NSi konec novembra, v nekaj mesecih tudi ZaAB. Novo vodstvo bo po izpadu iz parlamenta iskala še SLS, DL pa se bo verjetno samoukinila.

Židan in Novakova o nadaljnjem vodenju strank še neodločena

Dejan Židan, ki je vajeti SD začasno prevzel potem, ko je zaradi hudega poraza na evropskih volitvah z vrha stranke odstopil Igor Lukšič, še ne ve, ali bo na kongresu stranke kandidiral za predsednika. Ob tem je opomnil, da opravljanje predsedniške funkcije vpliva tudi na zasebno življenje in na druge položaje - je namreč tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V NSi bodo redni volilni kongres sklicali takoj po lokalnih volitvah. Večjih programskih in statutarnih sprememb za zdaj ne načrtujejo, na vsakem kongresu pa sprejmejo nekaj resolucij in usmeritev. Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da se v stranki glede kandidatur še niso odločili. Po njenih besedah si želijo ostati moderna krščanskodemokratska stranka in da v smeri programa, ki so ga zagovarjali na zadnjih volitvah v DZ, stranko gradijo naprej.

ZaAB brez Bratuškove tudi v spremembo imena

Novo vodstvo in tudi novo ime pa iz povsem drugačnih razlogov išče Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB), ki je nastalo po razpadu Pozitivne Slovenije tik pred predčasnimi volitvami v DZ. Nekdanji premierki Bratuškovi se obeta funkcija evropske komisarke, evropski komisarji pa naj v skladu z etičnim kodeksom ne bi opravljali vodstvenih funkcij v političnih strankah oz. se pričakuje, da z njih odstopijo.

Po najverjetnejšem odstopu Bratuškove bodo v ZaAB začeli postopke za izredni kongres, do katerega bo eden od strankarskih funkcionarjev pooblaščen za njeno vodenje. Kongres utegne biti že pred novim letom, a to ni nujno. O nasledniku Bratuškove molčijo. Tudi vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer na vprašanje, ali jo bo nasledil on, ne odgovarja konkretno.

Kakšno je vzdušje v stranki, je sicer težko oceniti, očitki Bratuškovi, da se je sama predlagala za kandidatko za komisarko ter postopek, ki ga zaradi tega vodi Komisija za preprečevanje korupcije, pa naj bi, kot je slišati, povzročila nejevoljo tudi med člani ZaAB.

Z vrha SLS se bo po izpadu iz DZ poslovil Bogovič, DL verjetno v samoukinitev

Predsednik SLS Franc Bogovič je po julijskih predčasnih volitvah, ko je stranka s sicer dolgo parlamentarno tradicijo izpadla iz DZ, ponudil odstop. Tedaj so se dogovorili, da bo SLS vodil še do izrednega kongresa, ki bo 6. decembra. Za zdaj ne razkrivajo oziroma še ne vedo, kdo utegne naslediti Bogoviča. Ta je bil na skupni listi NSi in SLS spomladi izvoljen za evropskega poslanca, za predsednika SLS pa zagotovo ne bo več kandidiral.

Za 28. novembra izredni kongres predvideva tudi DL, ki je bila v parlamentu le en (skrajšan) mandat, zdaj pa se bo, kot vse kaže, samoukinila. Predsednik Bojan Starman je v pismu članom v začetku septembra med drugim pojasnil, da bo na kongresu v obravnavo in odločanje dan predlog za prenehanje stranke. Predlog morata podpreti dve tretjini navzočih. Določba o sklepčnosti ni pomembna.

Eden od ustanoviteljev DL, Gregor Virant, je s čela stranke odstopil po hudem porazu na evropskih volitvah, na predčasnih parlamentarnih pa je DL izpadla iz DZ. Stranka svojo pot zaključuje z okoli 800 člani.

Zares in LDS zagotavljata, da sta še dovolj močni

Redno konvencijo za konec novembra načrtujejo tudi v zunajparlamentarni Zares, ki jo zdaj vodi podpredsednica Cvetka Ribarič Lasnik. V stranki so prepričani, da imajo še dovolj kadra, da se dogovorijo o nadaljnjem vodenju. Imen ne razkrivajo, vendar pa menijo, da lahko stranko na noge spet postavi le "močna" oseba. Neuradno naj bi si na čelu Zares nekateri vnovič želeli prvega predsednika Gregorja Golobiča.

Pavel Gantar, ki je odstopil po porazu na evropskih volitvah, je že predlagal ukinitev stranke, a njegov predlog ni bil sprejet.

V zadnjem času je bilo veliko ugibanj tudi o samokinitvi LDS. A je predsednik stranke Anton Anderlič v petek zagotovil, da stranka ni opešala in se ne bo ukinila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.