Slovenija
24 ogledov

Nekateri nimajo niti za hrano

Po besedah predsednika države Danila Türka v Sloveniji potrebujemo nove oblike m Žurnal24 main
Na srečanju gorenjskih upokojencev je zbrane nagovoril predsednik države, govora pa je bilo med drugim o zdravstvenih storitvah in pomanjkanju prostora v domovih.
 

Gorenjski upokojenci

Na Gorenjskem je trenutno 45 tisoč upokojencev, v 47 društev pa jih je včlanjenih 36 tisoč. Tradicionalno srečanje gorenjskih upokojencev je eno od najštevilčnejših tovrstnih srečanj v Sloveniji. Kot je povedal Boris Bregant, imajo upokojenska društva na podeželju več članov kot v mestih.

V Breznici v žirovniški občini se je včeraj zbralo več kot štiri tisoč gorenjskih upokojencev. Zbrane je na 18. srečanju upokojencev Gorenjske nagovoril predsednik države Danilo Türk, ki je poudaril, da bomo morali v Sloveniji v prihodnje razviti nove oblike medgeneracijske solidarnosti. Predsednik jeseniškega društva upokojencev Boris Bregant pa je dejal, da tisti, ki so imeli srečo in so delali v dobrih podjetjih, zdaj kar dobro živijo, upokojenci, ki so delali v tekstilni in usnjarski industriji, pa so v slabšem položaju. Omenil je tudi pomanjkanje prostora v domovih za ostarele in ustreznega bolnišničnega zdravljenja, gibalne ovire in selitev trgovin v večja trgovska središča.

In kaj menijo upokojenci?
Upokojena trgovka Pavla Čeplak je za Žurnal24 povedala, da s pokojnino živi zelo skromno. "Hrano v glavnem pridelam na vrtu, v trgovini kupujem le najnujnejše." Podobno živi tudi upokojena tekstilna delavka Hermina Gornik, ki zelo občuti vse dražje storitve v zdravstvu. "Nekateri so na stara leta padli tako nizko, da nimajo niti za hrano," je še dodala Gornikova. S pokojnino težko preživi tudi Alojz Lenček, kovinostrugar v pokoju. "Upokojenci imamo premalo, gospodje pa si delijo milijone," je poudaril Lenček.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.