Slovenija
2658 ogledov

Nekateri se učijo tudi več kot devet ur na dan

Učenci v šoli
"Razpravi, da so učenci preobremenjeni zaradi obšolskih dejavnosti, lahko naredimo piko," pravi Anton Meden.

"Gre za ekstrem in tudi taki ekstremi seveda obstajajo," podatek, da nekateri učenci za domače naloge in učenje dnevno porabijo devet ur ali več, komentira predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije (ZASS), Anton Meden.

Večina za šolo dnevno porabi eno do tri ure

"Velika večina učencev za domače naloge in učenje dnevno potrebuje do tri ure na dan, nezanemarljiv del pa sega čez več kot tri, štiri ure," pravi Meden. Skoraj 23 odstotkov učencev za delo za učenje in naloge potrebuje povprečno do ene ure, največ, 26 odstotkov med eno in dve uri ter 18,5 odstotka tri do štiri ure.


Za šolo delajo tudi osem, devet ur

1,15 odstotka staršev je odgovorilo, da se njihov otrok za šolo dnevno pripravlja več kot devet ur in 1,93 odstotka staršev, da se uči med osem do devet ur. "Veliko je odvisno od tega, ali ima vaš otrok odločbo o usmeritvi, ti otroci porabijo veliko več časa," pravi Meden. 

Dolžina dela za šolo doma je odvisna od možnosti dela nalog v šoli. Zelo pomembno pa na ta čas vpliva tudi izobrazba staršev, otroci staršev z nižjo izobrazbo porabijo precej več časa za šolsko delo doma kot otroci bolj izobraženih staršev. 

Meden: Potrebno bi bilo razmisliti o drugem sistemu ocenjevanja

Raziskava, ki jo je ZASS opravil med 5329 starši osnovnošolskih otrok, je potrdila ugotovitve, do katerih je v svoji raziskavi prišel Zavod za šolstvo: kljub prepričanju dela javnosti učenci niso preobremenjeni s šolskimi obveznostmi. "Učenci so opozorili na preveliko število predmetov in na dejstvo, da so nenehno preverjani, kar je posledica velikega števila predmetov," razlaga Meden, ki rešitev vidi v drugačnem pristopu do ocenjevanja. "Res imamo slabo izkušnjo z opisno oceno v prvi triadi, ki je bila taka, da staršem ni dala informacije o znanju njihovih otrok. To pa ne pomeni, da so številke edine prave, če obstaja boljši sistem ocenjevanja, zakaj o njem ne bi razmislili," poudarja Meden. 

 | Avtor: Zasss Zasss

"Tukaj lahko postavimo piko"

Največ učencev, 40 odstotkov, za izvenšolske dejavnosti tedensko porabi med nič do tri ure časa, 25 odstotkov med tri in šest ur. Več kot tri ure dnevno za izvenšolske dejavnosti nameni 0,3 odstotka vprašanih. "Tukaj pri razpravi, da so naši učenci preobremenjeni, lahko postavimo piko," pravi Meden.

Komentarjev 9
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:29 18.junij 2019.

    Tist,ki mora še doma sedet 9 ur pri knjigah in se učit je zrel za šolo s prilagojenim programom!

  • AnzeSmolej 19:27 18.junij 2019.

    osvnovno sem naredil s 4ko, učil sem se v vseh 8ih letih mogoče vse skupaj 10ur. Niti pod razno mi ni prišlo na pamet da bi čas zapravljal za šolo po šoli. V srednji se je pa itak dalo vse ...prikaži veče malo sfušat, ali pa je kdo neredil namesto tebe za kak sendvič ;)

  • jakec1575 16:46 18.junij 2019.

    Za otroke je res super, da po 6-9 urah sedenja v šoli sedijo še 3-5 ur na dan doma. ali kjerkoli drugje. sarkazem on. Posebej zelomajhni otroci, ki se razvijajo svojo motoriko in inteligenco z motoriko. Ukinite domace naloge do ...prikaži več 6 razreda. otroci nimajo cisto nic od tega. cisto nic. ni cudno, da sem jim sola upre, ce so izgoreli ze pri svojih letih.