Slovenija
169 ogledov

Nekateri sevajo bolj

Odločitev SZO. Sevanje mobilnih telefonov morda povzroča rakava obolenja. Odzivi. Mobilni operaterji tožb zaradi nastanka raka ne pričakujejo.

Sevanje. “To je jasno sporočilo vsem, ki se s tem ukvarjamo, posebej tistim, ki skrbijo za javno zdravje, da je treba ljudi ozaveščati,” odločitev Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) o sevanju mobilnih telefonov komentira direktor Inštituta za neionizirana sevanja (Inis) Peter Gajšek. Dodaja, da je treba ljudem ponuditi takšne alternativne tehnologije, da bodo svoja telesa sevanju izpostavljali le minimalno.

Koliko seva vaš telefon
Sevanje. Med telefoni na slovenskem trgu po lestvici Inisa najbolj sevajo sony ericsson T650i, nokia X6 in blackberry tour 9630, najmanj pa samsung qbowl, F700 in Z560. Koliko seva vaš telefon, preverite na www.inis.si/index.php

?id=38, kjer so podatki za okoli 95 odstotkov telefonov na slovenskem trgu.

• Informacije. Na naslovu www.inis.si se o varnejši uporabi poučite v aplikaciji e-učenje.

Trideset minut na dan
Da sevanje mobilnih telefonov morda povzroča rakava obolenja, je določilo 31 znanstvenikov pod okriljem SZO, ki so pregledali in analizirali vse obstoječe raziskave na tem področju. Povezavo med visokofrekvenčnimi sevanji mobilnih telefonov in možganskim tumorjem je treba po oceni Gajška razumeti kot šibko, a vendar pozitivno. “Skupina ni kvantitativno ocenila tveganja, kljub temu pa je ugotovila, da določene epidemiološke raziskave kažejo na 40-odstotno povečanje tveganja za nastanek glioma (maligne vrste raka na možganih, op. p.) med uporabniki, ki so v zadnjih desetih letih telefonirali povprečno vsaj 30 minut na dan,” pove.

“Za uporabnike je to opozorilo, naj ne pretiravajo,” komentira predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc.

“Za zdaj velja, da povezava med uporabo mobilnih telefonov in možganskim tumorjem znanstveno še ni nedvoumno dokazana, je pa slutiti, da nekaj na tem vendarle je,” pa o ugotovitvah SZO pravi vodja primerjalnega testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije Boštjan Okorn.

“Ni razlogov za tožbe”
Na Simobilu pravijo, da “se zavedajo, da so nekateri uporabniki zaradi teh podatkov zaskrbljeni”, a zmanjšanja uporabe mobilnih telefonov zato ne pričakujejo. Enako trdijo na Mobitelu, še posebno ker lahko uporabniki po njihovem mnenju že zdaj veliko telefonirajo prek slušalk in prostoročnih zvočnikov. Na Simobilu so sicer prepričani, da so potrebne še “nadaljnje raziskave, ki bodo spremljale zdravje uporabnikov”. Menijo, da ugotovitve SZO ne morejo biti podlaga za tožbe uporabnikov zaradi nastanka raka. Zato se za takšne primere ne nameravajo zavarovati, prav tako tovrstnih tožb do zdaj niso imeli.

Miniintervju: Vsako leto novih 150 tumorjev na možganih

Ste število obolelih za gliomom v Sloveniji povečuje?
Število novo zbolelih bolnikov z vsemi možganskimi tumorji, kot tudi le z možganskimi gliomi, je vsako leto večje. Letno število novih bolnikov z možganskimi tumorji se v Sloveniji približuje 150. Ta porast ni značilen zgolj za zadnjih deset let, povsem enako hitra rast je bila prisotna tudi v prejšnjih desetletjih.

Kje je Slovenija v primerjavi z EU?
Glede na incidenco možganskih tumorjev je Slovenija s približno 5,5 vsako leto zbolelih na sto tisoč prebivalcev v tretjini držav z najnižjo zbolevnostjo.
So med večjo pojavnostjo gliomov krivi mobilni telefoni?
Malo verjetno je, da je večanje števila bolnikov z možganskimi tumorji posledica uporabe mobilnih telefonov. Število zbolelih se je namreč začelo povečevati že precej pred prihodom mobitelov. Poleg gotovega vpliva staranja prebivalstva bo potrebno v naslednjih letih poiskati še dodatne dejavnike, ki prispevajo k večjemu številu zbolelih.   

Kako komentirate objavo SVO?
V svoji včerajšnji objavi je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (in prek nje SVO) uvrstila mobilne telefone in ostale naprave, ki delujejo na podlagi elektromagnetnega valovanja v radiofrekvenčnem območju, v skupino 2B - torej med dejavnike, ki morda povečujejo tveganje možganskih gliomov. Povezava ni dokončno potrjena (takšne snovi so v skupini 1), zaenkrat objavljeni rezultati kažejo minimalno večje tveganje pri zelo izpostavljenih osebah. Število bolnikov, ki so morda do sedaj zboleli zaradi uporabe mobilnih telefon pa je tudi na svetovni ravni zanemarljivo. Za natančnejšo ovrednotenje povezave med mobilnimi telefoni in pojavljanjem možganskih tumorjev so bodo raziskave opravljale še naprej. Zaenkrat pa se uporabnikom mobilnih telefonov svetuje naj se po načelu previdnostnega principa izogibajo telefonskih apartov starejšega tipa, ki sevajo več, naj pri pogovorih držijo telefon čimdlje od telesa oziroma naj uporabljajo žične slušalke ter naj kjer je le mogoče pogovore časovno omejijo.

Miniintervju z Boštjanom Okornom, vodjo primerjalnega testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije

Kaj poleg mobilnih telefonov po vaših informacijah v našem vsakdanjem življenju še povzroča sevanja, ki bi lahko povzročalo rakava obolenja?  
Sevanje je vse naokrog nas, navsezadnje že sama Zemlja seva. Med elektronskimi aparati je največ sevanja zaznati s strani sušilnikov za lase, radijskih budilk, prenosnih (stacionarnih) telefonov, brezžičnih lokalnih omrežij (wi-fi), prenosnih radijskih postaj (walkie-talkie) in podobno. Za vse omenjene aparate priporočamo, da jih potrošniki uporabljajo s posebno stopnjo previdnosti, uporabljajo naj jih stran od telesa, še zlasti glave, brezžično omrežje velja ponoči izključiti. Omeniti velja tudi, da novejši modeli sevajo manj kot starejši. Posebno nevaren vir sevanja so daljnovodi, še zlasti visokonapetostni in seveda oddajniki, pri čemer prednjačijo radijski in televizijski, medtem ko bazne postaje za mobilno telefonijo sevajo bistveno manj.  

Kako zmanjšati sevanje
1 Signal. Telefonirajte na mestu z večjo jakostjo signala, saj bo tam manjša potrebna oddajna moč mobilnega telefona. 2 Kliči. Ko pritisnemo tipko Kliči, mobilni telefon med vzpostavljanjem povezave deluje z največjo oddajno močjo. Telefon približajte ušesu, ko se vzpostavi zveza. 3 UMTS. Če telefon deluje v omrežju UMTS, uporabljajte tega.  . Držite ga na spodnjem delu, da ne prekrijete antene. 5 SMS. Namesto klica raje napišite sporočilo (SMS), med klicanjem uporabljajte slušalke. 
Vir: www.forum-ems.si

Kaj svetujete uporabnikom mobilnih telefonov pri uporabi?
Mobilne telefone uporabljajmo čimbolj odgovorno, kar pomeni, da so pogovori kratki, da jih opravimo na mestih, kjer je dobra pokritost s signalom. Telefon prislonim k ušesu šele, ko je zveza vzpostavljena , manj sevajo slušalke Bluetooth, zato morda ni napak, če jih večkrat uporabimo. Avtomobil in dvigalo sta dva kraja, kjer naj telefonov sploh ne bi uporabljali, saj smo v obeh primerih v Faradeyevi kletki, skozi katero pride le minimalna količina signala, praktično vse sevanje pa ostane v prostoru. Podobno velja za kakšne z betonom obdane prostore, sobe v kotu hiš, stran od sevalnega stožca bazne postaje in tako naprej. V vseh omenjenih primerih je vidna slabša moč signala.

Zakaj ne obstaja nobena relevantna raziskava, ki bi z gotovostjo trdila, da obstaja povezanost med nastankom raka in uporabo mobilnih telefonov?
 Sam nisem pristaš teorij zarote, zato menim, da je ta povezanost sorazmerno šibka. Hkrati je treba vedeti, da ljudje nismo ves čas pod enakim vplivom sevanja, med seboj smo si različni. Prav mogoče je, da se prilagajamo številnim sevanjem, ki so v zraku, res pa je, da je mobilni telefon prva naprava, ki je tudi sama oddajnik in jo množično uporabljamo tik ob telesu. Zato so vsi znanstveniki previdni in noben noče izjaviti, da je mobilnik popolnoma varen. Je pa zanimivo, ko po kakšnem kongresu vsi pričakujejo, da bodo mobilnike označili za zelo nevarne, pa so potem razočarani, ko nove in nove študije ne pokažejo nedvoumne vzročne povezave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.