Slovenija
47 ogledov

Nekateri so Cimos zapustili

Orodjarstvo Onelio Berič Suzana Kos
Posli. Ker ni plačeval, so nekateri dobavitelji s Cimosom nehali sodelovati.

"Ker nismo prejemali plačil, smo skorajda nehali delati za Cimos; še vedno so nam dolžni. Zdaj se rešujemo s pospešenim iskanjem poslov v tujini, predvsem v Italiji, a je tudi tam težava plačilna nedisciplina. Eden od dolžnikov mi je celo zabrusil: 'Ker si iz Slovenije, mi itak nič ne moreš'," razlaga Onelio Bernetič, lastnik primorske orodjarne, ki zaposluje 11 ljudi.


Njegovo podjetje je eno od dobaviteljev Cimosa, ki je pred dnevi objavil revizorsko oceno, da je družba dolgoročno plačilno nesposobna. Neporavnane obveznosti do dobaviteljev znašajo 34 milijonov evrov.

Mišič preprečil kolaps

"Načrtujemo, da bo eden od ukrepov finančnega prestrukturiranja tudi poplačilo vseh teh dolgov v 12 mesecih. Zavedamo se, da je nujno tudi dobaviteljem omogočiti normalno poslovanje," poudarja Jerko Bartolič, prvi mož Cimosa. "Poroštvo vlade v višini 35 milijonov evrov, ki ga je zagotovil tedaj še državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič, je bilo ključno, da smo sploh lahko ustavili kolaps dobaviteljske verige," dodaja.

Da so zaradi finančnih težav ostali brez nekaterih dobaviteljev, so priznali že v zadnjem polletnem poročilu o poslovanju. Cimos bankam dolguje 400 milijonov evrov, njegovi računi niso blokirani. O plačilni nesposobnosti pa so včeraj med drugim razpravljali tudi nadzorniki.

 

Komentarjev 4
  • titty 09:12 14.marec 2014.

    Kje pa so glavni krivci Krašovec, Kenda, Šik?? V drugih dobro plačanih službah in ni jim mar za vse ostalo. "Delajo" dalje to kar znajo - polnijo lastni žep.

  • rompi 07:48 14.marec 2014.

    400 milijonov posojil, neplačani dobavitelji in 130 milijonov evrov minusa v lanskem letu... ampak, je družba prevelika, da bi šla v stečaj? na to se vsi šlepajo.. aja, pa portfelj Modre zavarovalnice gospoda Boruta Jamnika, ki je cimos v svojih ...prikaži več bilancah zelo visoko vrednotil, bi se tudi sesul...

  • mrki 07:45 14.marec 2014.

    odlično - OBETAVNA FIRMA s 400 miljoni pufa !! A lohk tud jaz dobim samo ene 20 miljončkov ? Mam tud namen met OBETAVNO firmo - skupino z ene 2000 ljudmi ! Na ker bannki naj se zglasim ? A ...prikaži večA grem vprašat G-KVADRAT-a al novega Drageca kdo mi bo dal državno garancijo , sicer pa saj bo to "raja" vse plačala preko novih davkov???