Slovenija
18 ogledov

Nekateri ven, drugi noter

Patrick Vlačič Gregor Katič
SD. Bossman iz vodstva piranske SD, Vlačič iz politike. Župani. V torek bodo razglasili Gibanje za Slovenijo.

V torek bo vrsta županov na občnem zboru v Ljubljani razglasila Gibanje za Slovenijo, nam je včeraj povedal bohinjski župan Franc Kramar. S kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem sta po naših podatkih gonilni sili povezovanja županov manjših krajev, od katerih nekateri pričakujejo ustanovitev tako imenovane županske stranke.

Medtem ko nekateri v strankarsko politiko vstopajo, pa jo drugi zapuščajo.

Franc Kramar | Avtor: Renata Škrajnc Renata Škrajnc

Adijo, vodstvo stranke

Prvak piranskih SD Peter Bossman je v četrtek svetnikom sporočil, da se odreka vodenju stranke. Informacija je prišla na dan, ko so člani predsedstva prejeli vabilo na ponedeljkovo sejo, na kateri je tudi točka o “dogajanju v piranskih SD in odstop predsednika”. Na vprašanje, kdo ga bo pa nasledil, je Bossman najožjim kolegom odgovoril: “Ne vem.”

Razočarani so

“Dogaja se pogreb SD – tako na lokalni kot na nacionalni ravni, a mi za to prav dol visi,” je komentiral Pirančan Sebastjan Jeretič, nekdanji tesni Pahorjev sodelavec. Tako se odziva na odstop “svojega projekta”, kot je poimenoval Bossmanovo izvolitev. Razočaran je tudi nad Bossmanom, ker “papak ni sposoben sprejeti nobene prave in pravočasne odločitve”.

Iz politike odhaja Patrick Vlačič, ki se danes ni odzval na našo prošnjo za komentar dogajanja v Piranu, kamor se vrača po padcu vlade. Njegov brat Igor Vlačič iz mlade struje piranskih SD pa pravi: “Bossman se pajdaši z vsemi drugimi, samo z nami, ki smo mu pomagali na oblast, ne. S stranko se pa itak sploh ne ukvarja.”

Niso ga prisilili

Uradno je vzrok za Bossmanov odhod preobremenjenost in ne zdrahe v stranki ali vodstvu občine, ki jo vodi. “Glede na rating stranke tudi na državni ravni je treba dobiti bolj aktivnega predsednika. O odstopu razmišljam že kakšen mesec, k odločitvi pa me ni nič oziroma nihče prisilil,” je dejal Bossman. Zaokrožila je namreč vrsta govoric – od tega, da ga je k odhodu prisilil krog, zbran okoli Jeretiča, do bizarnih, da naj bi ga k temu spodbudile kočljive intimne fotografije.

 

Miniintervju z Andražem Zorkom (Valicon): Volilci na trgu


Andraž Zorko | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Kako bo glasovalo volilno telo SD?
Najprej vprašanje, kaj sploh je volilno telo SD. To je 130 tisoč ljudi, ki so volili SD leta 2004. Leta 2008 je SD volilo še 200 tisoč ljudi, vendar le zato, da ne bi zmagal Janša. Ti so zdaj razočarani. Ko smo delali anketo med tistimi, ki so leta 2008 glasovali za SD, jih je le 30 odstotkov odgovorilo, da bi še enkrat glasovali zanje. SD imajo od sto do 130 tisoč volilcev.

Koga pa bo podprlo 200 tisoč razočaranih volilcev?
Teh 200 tisoč volilcev bo ostalo doma ali pa bo glasovalo za neko novo alternativo, če jim bo dala upanje, da se lahko kaj spremeni. Ti glasovi ne bodo šli k Zaresu ali LDS. To so nekdanji pribežniki iz LDS. V Drnovškovih časih so volili LDS, v novem LDS in Zaresu pa se niso prepoznali. Teh 200 tisoč glasov je na trgu: tretjina bo volila nekaj drugega, drugi pa bodo ostali doma.

Se lahko SD zrušijo kot LDS ali Zares?
Ne, SD se ne bo zgodilo, kar se je LDS. SD imajo zvesto volilno bazo, ki ne bo zapustila stranke.

Lahko desne stranke dobijo glasove, ki so na trgu?
Ne, 200 tisoč “lebdečih” glasov ne bo šlo na desno. Nekaj časa je kazalo, da bi lahko nekaj pridobil Radovan Žerjav. Toda ne.

Koliko glasov pa lahko dobi SLS?
SLS lahko morda dobi sto tisoč glasov, če se umesti kot alternativa med Janšo in SD. SLS je edina stranka, ki ima potencial, da preseže svoj rezultat iz leta 2008. Druge stranke bodo vesele, če bodo svojega dosegle. Tudi med volilci desnih strank ni več takšne zvestobe, kot je bila nekoč.

Komentarjev 15
  • principiumnovum 17:41 23.september 2011.

    Gulazn eldeesarska!

  • 1111 14:36 23.september 2011.

    nekaj bi dodal...če je Bosman izstopil iz stranke, ni važen razlog...bi moral odstopit tudi kot župan, ker, tisti, ki ga je izvolil oz. postavil kot marjoneto SD-ja, pričakuje od njega delo in obljube, ki jih je govoril (?) ali bo ...prikaži več tudi on neopredeljen, ampak kot takega ga "narod" ni izvolil ?!

  • allstarr111 12:50 23.september 2011.

    Pol ne bom šel na volitve ampak na najbližjo ambasado Avstralije ali Nove Zelandije, ter zaprosil za vizo, tukaj razprodal vse in odšel za vedno. No najverjetneje se to ne bo zgodilo, ker nisem edini ki odloča o tem, če ...prikaži več pa bi bil sam, me že zdavnaj ne bi bilo več tukaj.