Slovenija
19 ogledov

Nekaterih protestnikov ne bodo preganjali

5. mariborska vstaja Nino Verdnik
Po septembrski obsodbi sedmih protestnikov bo kmalu očitno dobil epilog tudi pregon zoper drugo skupino protestnikov, priprtih na tretji mariborski vstaji. Tožilec je zoper tri protestnike vložil obtožni predlog na okrajno sodišče, za preostale bo odločitev znana do konca tedna.

Znano je že, da je pri nekaterih odstopil od pregona. Po tretji mariborski vstaji 3. decembra lani je bilo kazensko ovadenih 28 protestnikov, od tega jih je bilo 12 po hitrem postopku obtoženih sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, zoper preostale pa je bila vložena ovadba zaradi napada na uradno osebo, kar je resnejša obtožba.

Medtem ko je postopek zoper dvanajsterico na okrajnem sodišču jeseni prišel do delne, še nepravnomočne obsodbe, se zdaj očitno razpleta tudi pri preostalih ovadenih, katerih število se je med preiskavo zmanjšalo.

Obtožni predlog zoper tri osebe

Kot je danes za STA pojasnil vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa, je pristojni državni tožilec po opravljeni preiskavi na Okrajno sodišče v Mariboru vložil obtožni predlog zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti po 1. odstavku 300. člena kazenskega zakonika. To se lahko kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.

"Za preostalih približno deset fizičnih oseb, katerih kazniva dejanja se nanašajo na okrožno pristojnost, bo pristojni državni tožilec svojo odločitev sprejel do konca tega tedna," je povedal Šketa.

Pomanjkljivosti v trditvah policistov

Pri preostalih, katerih število ni znano, je tožilstvo očitno odstopilo od pregona. Po poročanju današnje izdaje časnika Večer je sodna preiskava namreč pokazala več pomanjkljivosti v policijskih trditvah o tem, kdo od protestnikov je metal granitne kocke.

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Dvanajstim obtoženim sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, so sodili na okrajnem sodišču. Od tega sta dva že takoj na začetku sojenja krivdo priznala in bila obsojena na večmesečno pogojno zaporno kazen. Deset jih krivde ni priznalo, zato se je začelo sojenje. Sodnica jih je sedem septembra obsodila na sedem mesecev zapora, a sodba še ni pravnomočna. Preostali trije so jo odnesli brez kazni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.