Slovenija
8582 ogledov

Nekdanja direktorica se je izpovedala: Zasliševal me je o vsaki izjavi, ki sem jo podala pred komisijo

tatjana bobnar policija Saša Despot
Nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je danes pred preiskovalno komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, na nadaljevanju zaslišanja izpostavila, da je deležna političnih pritiskov pri svojem delu. Povedala je, da v delovni skupini za migracije nimajo ustreznih pogojev in usmeritev za delo.

Nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je v današnjem nadaljevanju zaslišanja pred preiskovalno komisijo izpovedala, da je deležna šikaniranja s strani generalnega direktorja policije Antona Olaja, hkrati pa medijskega pogroma.

Dva dni potem, ko je bila 8. decembra lani prvič zaslišana pred komisijo, je bila na letnem razgovoru pri Olaju, ki jo je po njenih besedah zasliševal o vsaki izjavi, ki jo je podala pred komisijo. V uradnem zapisu razgovora ta del ni naveden, pravi Bobnarjeva, zato se sama pod zapis ni podpisala.

Posebni tretmaji

Bobnarjeva je tudi dejala, da se po "hodnikih Litostrojske" govori, da ima "poseben tretma", saj da naj bi bil "nekdo posebej zadolžen, da išče napake v vseh mojih preteklih dejanjih," ko je bila generalna direktorica policije. Takega odnosa naj bi bili deležni tudi vsi, ki so bili skupaj z njo imenovani v delovno skupino za migracije. "Ker smo povedali svoje mnenje, ker smo se upali postaviti za zakonito delo policije," ocenjuje Bobnarjeva.

Glede delovne skupine za migracije je ocenila, da so bili v to skupino imenovali zaradi kaznovanja ter da je tudi javnost to dojela na ta način. Delovno skupino je označila za "farso in samo sebi namen", kar je po njenih besedah potrdil tudi vodja skupine, imenovan s strani notranjega ministra Aleša Hojsa. "Nismo užaljeni," je poudarila, vendar pa nihče nima izkušenj s področja migracij, prav tako v druge procese znotraj policije, ki zadevajo migracije, niso vključeni. Glede trditev Hojsa in državnega sekretarja Franca Kanglerja, da ne bi bili predlagani za nagrado delovne uspešnosti, če ne bi dobro delali, pa je dejala, da ta dokument do njih ni nikoli prišel.

Marsikaterega policista je bilo ob ravnanjih policije sram

Bobnarjeva je dejala tudi, da mora biti policija servis ljudem, ne pa političnim interesom, ter da je bilo ob protestih 5. oktobra lani marsikaterega policista sram ob ravnanjih policije. Policisti pa "po rumenih jopičih več ne vedo, kaj je prav in kaj narobe," je dejala.

Na odboru za etiko in integriteto znotraj policije pa so prejeli zahtevo Olaja, naj pregledujejo pisanja obeh policijskih sindikatov. Dodala je, da ni delo tega odbora, da igra cenzorja, zaradi česar jo je generalni direktor iz odbora razrešil. Dejala je tudi, da je zaskrbljujoče, da pa odziva Olaja ni bilo pri ministrovih tvitih o "mevžah in lenuhih".

"Ali nam nameravate potemtakem vzeti tudi volilno pravico?"

Četrtkovo izjavo ministra na zaslišanju pred to isto preiskovalno komisijo o "primernih in neprimernih" tožilcih ter preiskovalcih NPU, ki naj bi bili neprimerni, ker so bili opaženi na protivladnih protestih, pa je komentirala z besedami: "Ali nam nameravate potemtakem vzeti tudi volilno pravico?" "Drugo mnenje" pri varnostnih preverkah zaposlenih v policiji, kot je še dejal minister, pa je označila za svojevrstno manipulacijo.

Vmešavanje politike v policijo po njenem mnenju izkazuje nedavno popravljen zakon, ki ga je vladna koalicija popravila na način, da predkazenski postopek zdaj do predaje tožilcu lahko usmerja notranji minister. "To pomika tožilca dlje od postopka," pravi Bobnarjeva, hkrati pa je dodala, da je s tem zabrisana meja nedotakljivosti predkazenskih postopkov pred politiko.

Dodala je tudi, da ni užaljena, ker je bila kot generalna direktorica policije razrešena skupaj z imenovanjem nove vlade, ter da glede na to kako je sama vodila policijo, bi bilo sodelovanje z vlado, v kolikor je ne bi razrešili "kratkega daha".

Še enkrat je potrdila, da ji je tedanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner na primopredaji poslov povedal, da je "dobil na Gregorčičevi dva pogoja, da mora zamenjati direktorja kriminalistične policije Boštjana Lindava in direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča".

Poslanka Nataša Sukič (Levica) je predlagala, da se zoper notranjega ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Olaja poda kazenska ovadba zaradi izrazitih elementov šikaniranja na delovnem mestu, zoper Olaja pa še ovadbo zaradi oviranja pravosodnih in drugih organov.

Rudi Medved, predsednik parlamentarne preiskovalne komisije, je zatem povedal, da bo "komisija na specialno državno tožilstvo poslala naznanitev suma kaznivega dejanja zaradi oviranja dela državnega organa, skratka ovadila bo generalnega direktorja policije". Ta naj namreč ne bi izbiral sredstev za obračunavanje z zaposlenimi na policiji ter tudi neposredno oviral delo preiskovalne komisije, kar je po Medvedovih besedah kaznivo dejanje. Zaradi žaljivega obrekovanja in diskreditiranja komisije pa bodo ovadili tudi državnega sekretarja Žana Mahniča, je še povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
 • Avatar mahatma2
  mahatma2 01:55 12.februar 2022.

  To je že nevarno za Olajovo zdravje , že tako je rekel , da je prizadet in sedaj bo spet prizadet. Ali šef policije nima zdravstvenega pregleda tako kot snažilka , ker če je snažilka prizadeta ne dobi službe.

 • eminenca 21:27 11.februar 2022.

  kar je blo je blo, kar bo še bo ... ampak a se da to policijo u red spravt, da bi bla mau bol kot policijska akademija ... brez veze da se smešijo, pa se je folk tud občan, državlan, ...prikaži več itd ... ne vem zakaj se je treba zajebavat

 • Mitja Tavčar 19:15 11.februar 2022.

  Janša je s svojimi heherji blokiral vse pop TV lmš vse komentarje samo da bi se obdržal na oblasti!!to je prikrita vojna oz državni udar z neslutenimi posledicami pred volitvami!!kaj ste ja nori !