Slovenija
3304 ogledov

Nekdanja ministrica kršila zakon, KPK zahteva plačilo

Simona Kustec Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila prekrškovni postopek zoper nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

KPK je postopek vodila zaradi odločanja o izplačilih denarnega nadomestila za neizkoriščen del dopusta v vlogi ministrice. Ugotovila je, da je Simona Kustec kršila prvi odstavek 38. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, zato ji je izrekla globo v višini 400 evrov.

Ministri in funkcionarji so si izplačali pol milijona evrov

Ministri in drugi državni funkcionarji zadnje vlade Janeza Janše so si namreč 1. junija, dan pred imenovanjem nove vlade, izplačali nadomestila za neporabljen dopust, 50 funkcionarjem je bilo skupno neupravičeno izplačanih skoraj četrt milijona evrov nagrad.  Najvišjo odškodnino je prejel nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nadomestila pa so prejeli tudi Andrej Vizjak, Simona Kustec, Mark Boris Andrijanič, Boštjan Koritnik in drugi funkcionarji.

Simona Kustec Lipicer | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Ministrica se ni izločila iz postopka obravnave, ko so odločali o njeni vlogi

Nekdanja ministrica je storila prekršek s tem, ko se na dopisni seji vladne komisije ni izločila iz postopka obravnave in odločanja o zadevi, ki se je nanašala nanjo samo. Prav tako o tem, da se odloča o njeni vlogi, ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika. 

Komisija je že konec leta 2023 javnost obvestila, da je vladi izdala priporočila glede bolj transparentnega sprejemanja odločitev in da je zaključila tri od devetih prekrškovnih postopkov zoper nekdanje ministre. S pravnomočnostjo prekrškovnega postopka zoper Simono Kustec je tako zaključen četrti postopek. Ostalih pet postopkov še ni pravnomočno zaključenih: v štirih zadevah je bila vložena zahteva za sodno varstvo, o kateri bo odločalo sodišče, medtem ko en postopek na Komisiji še ni zaključen.  

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Soljatar 10:48 29.februar 2024.

    mene bolj zanima kdaj bodo Jankovcu, Golobu in ostalim kriminalcem, ki nam trenutno vladajo glavo odsekali?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 10:46 29.februar 2024.

    In? Kako bodo odgovarjali? Vrnili denar, plačali kazen,..? Verjetno nič, čez kakšen dan bo vse potihnilo in show bo šel naprej do naslednjega odkritja kakšne od "nevednosti" katerekoli vlade.

  • Soljatar 10:45 29.februar 2024.

    ta KPK naj rajš začne resno delat in se ukvarjat s to udbomafijo in kriminalci, ki nam trenutno vladajo, ne pa iskat neki brezvezne pičkarije in drobiž iz prejšnje vlade,...