Slovenija
11995 ogledov

Izplačila nerabljenih dopustov Janševih ministrov: Takšen je odziv pravnikov

Zdravko Počivalšek Saša Despot
Odločbe o izplačilih denarnih nadomestil za neizrabljen dopust so nične, trdijo v Pravni mreži za varstvo demokracije.

Ministri in drugi državni funkcionarji pretekle vlade so si 1. junija, dan pred imenovanjem nove vlade, izplačali nadomestila za neporabljen dopust, 50 funkcionarjem je bilo skupno neupravičeno izplačanih skoraj četrt milijona evrov nagrad, je pred mesecem dni razkrila Mladina. Najvišjo odškodnino je prejel nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nadomestila pa so prejeli tudi Andrej Vizjak, Simona Kustec, Mark Boris Andrijanič, Boštjan Koritnik in drugi funkcionarji.

Na razkritje so se v izjavi za javnost odzvali v Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD), iniciativi, ki nudi pravno podporo posameznicam in posameznikom ter organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih, kot navajajo v svoji predstavitvi. ''Država naj zahteva vračilo nadomestil za neizrabljen letni dopust, ki so jih prejeli ministri v sestavi prejšnje Vlade RS,'' pozivajo v PMVD.

PMVD: Do takšnih izplačil je prišlo prvič

V PMVD menijo, da pravna podlaga za izplačilo nadomestil ministrom in ministricam ne obstaja ter pozivajo Vlado RS, naj zoper vpletene osebe vloži tožbe na ugotovitev ničnosti odločb, na podlagi katerih so bila izplačana nadomestila za neizrabljen dopust.

''Iz objavljenih odločb je razvidno, da so utemeljitve v različnih odločbah zelo podobne in bolj ali manj formalnost, prejeti zneski pa zelo visoki. Menimo, da so odločbe, ki jih je izdala Komisija Vlade Republike Slovenije za administrativne zadeve in imenovanja, vsaj za izplačila ministrom nezakonite, do takih izplačil pa je prišlo prvič, zato je nujno, da se o pravilnosti oblastnih ravnanj izrečejo neodvisni organi,'' utemeljujejo v PMVD.

Obenem predlagajo Računskemu sodišču, da opravi revizijo vseh postopkov izplačila denarnega nadomestila, podali pa so tudi prijavo Uradu RS za nadzor proračuna za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper ravnanje Komisije Vlade RS, ki je izdala odločbe o upravičenosti do izplačila nadomestila.

Izplačila ministrom nezakonita, za druge funkcionarje potrebna dodatna analiza

Nadalje v PMVD ugotavljajo, da so bila izplačila ministrom nezakonita, saj v nobenem relevantnem zakonu ni pravne podlage za takšno ravnanje, kar pomeni ničnost odločb o izplačilu nadomestil. Za druge funkcionarje, ki so prejeli izplačane dodatke, torej državne sekretarje, vodje kabinetov in svetovalce pa bi bila potrebna dodatna analiza, ''saj njihov pravni položaj ni popolnoma enak položaju ministrov.''

Ker v nobenem relevantnem zakonu ni pravne podlage za izdajo odločb ali za sklenitev sporazuma o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, so odločbe o izplačilu nadomestil nične, enako kot je ničen potencialni sporazum o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, navajajo v izjavi za javnost.

Iz medijev ne izhaja, da bi bili o nadomestilih sklenjeni sporazumi, ampak je Komisija Vlade RS izdala enostranske oblastne odločbe.
Pravna mreža za varstvo demokracije

Zdravko Počivalšek Slovenija Janševim ministrom več deset tisoč evrov odškodnine, ker niso mogli na dopust

Zakon o delovnih razmerjih za ministre ne velja, saj ti niso v delovnem razmerju

Iz javno objavljenih odločb o izplačilu nadomestila za neizrabljen letni dopust izhaja, da je Komisija Vlade RS kot pravno podlago za izplačila navedla Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki v 164. členu določa, da delavec in delodajalec lahko ob prenehanju delovnega razmerja skleneta sporazum o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. ''Takšno pravno naziranje je napačno, saj se ZDR-1 za pravni položaj ministrov v tem primeru ne uporablja,'' opozarjajo v PMVD.

Za ministre, predsednika vlade in generalnega sekretarja vlade na podlagi prvega odstavka 41. člena Zakona o vladi velja Zakon o poslancih (ZPos), ki za razliko od ZDR-1 ne omenja sporazuma, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. ''Ministri – tako kot poslanci – niso v delovnem razmerju, ampak po prisegi nastopijo funkcijo. Ministri ne opravljajo dela v delovnem razmerju, ampak opravljajo ministrsko funkcijo. ZPos nikjer ne omenja sklenitve pogodbe o zaposlitvi ali obstoja delovnega razmerja, niti ne omenja subsidiarne ali smiselne uporabe ZDR-1,'' menijo v PMVD.

Poslanski oziroma ministrski mandat je sui generis oblika opravljanja dela, za katero veljajo izključno pravila Zakona o poslancih, podrobnejša ureditev pa je mestoma prepuščena odločitvi kolektivnega organa, ki mu pripadajo.

Ministri torej niso delavci, temveč izvrševalci oblasti. 

Temu pritrjuje tudi sodna praksa. ''V sodni praksi sicer lahko najdemo primere, ko se sodišča brez izrecne določbe v ZPos sklicujejo na ZDR-1, vendar le v primeru, ko ZPos določene materije sploh ne ureja in mora sodišče zato zapolniti zakonsko praznino,'' dodajajo v PMVD. 

''Ministri niso upravičeni do izplačil denarnih nadomestil za neizrabljen dopust, kar pomeni, da so odločbe nične. Nične odločbe pa nimajo pravnega učinka. Ministri so tako prejeli plačilo, ki jim ne pripada. Država, ki je na podlagi nične odločbe že izpolnila svojo obveznost, je izpolnila nekaj, česar ni bil dolžna, zato ima pravico zahtevati svojo izpolnitev nazaj,'' so v PMVD povzeli svoje ugotovitve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Leon
    Leon 06:28 17.avgust 2022.

    Vseh 50 Janezovih apostolov naj denar namenijo kmetom v Pomurje kamor so hodili vodo piti s Počivalskom .

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 22:51 16.avgust 2022.

    Tipično janšistično. Pokrasti, kjer se pokrasti da! Janša bi še cigana okradel, hehehehe!

  • Matjaž Kotnik 22:17 16.avgust 2022.

    Ja, žal je morala vlada J.J. delati preko dopustov in ne tako kot golobček uživat na Krku in pozabit na državo.