Slovenija
2 ogledov

Nekdanji delavci Peka brez odškodnin

Predstavnico delavk Peka čudi, da je pravobranilka zavrnila njihovo zahtevo, še Žurnal24 main
Odškodninski zahtevek delavk nekdanjega trboveljskega obrata Peka zoper državo ni utemeljen, je ugotovilo državno pravobranilstvo.

Nekdanji delavci Peka so na sestanku na državnem pravobranilstvu, ki se ga je udeležil tudi predstavnik gospodarskega ministrstva, predstavili svoja stališča in argumente. Odškodnino od države terjajo, češ da je vlada imenovala nadzorni svet Peka in upravo, ki sta podjetje popeljala v propad, zapravila velika javna sredstva, nato pa z iztiskanjem malih delničarjev in nepriznanjem obveznosti do delavcev kršila več ustavnih načel in se sama poplačala.

Delavke Peka so julija 2006 sicer že dobile izplačanih skoraj 830 tisoč evrov terjatev iz odškodninskega sklada, za katerega so nekdanjim delavkam Čevljarsko-storitvenega podjetja (ČSP) brez njihovega soglasja od leta 1992 trgali denar od plač, denar iz stečaja Peka Trgovine in denar, ki so ga delavci prispevali za nakup materiala oziroma ohranitev delovnih mest. Delavci zdaj zahtevajo še izplačilo zadolžnic v letih 1991–1996 ter odpravnine in neplačane plače. Po trditvah delavk naj bi bilo neizplačanih plač za 25 milijonov evrov.

Državno pravobranilstvo je pregledalo predloženo dokumentacijo in sklenilo, da "bi drugačno obravnavanje zahtevkov kot zavrnitev lahko sprožila še neomejeno število podobnih zahtevkov drugih podjetij s težavami v preteklosti oziroma bi s sklicevanjem delavcev na ustavno načelo enakosti in enakopravnosti nastal pravno sporen položaj diskriminatornega obravnavanja". Proti upravičenosti odškodninskih zahtevkov sta se izrekla tudi ministrstvo za gospodarstvo ter ministrstvo za delo, finance in pravosodje.

Predstavnica nekdanjih delavk Peka, Marta Kavšek, je povedala, da so jim že pred sestankom na pravobranilstvu povedali, da bodo zavrnjeni, in napovedala, da bodo za pogovor zaprosile še premierja Boruta Pahorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.