Slovenija
21 ogledov

Nekdanji delavci Vegrada ostali brez sob

Žurnal24 main
Stečajna upraviteljica gradbene družbe Vegrad Alenka Gril je v ponedeljek nekdanje delavce družbe, ki bivajo v Vegradovem samskem domu v Ljubljani in od avgusta letos protestno ne plačujejo najemnine, obvestila, da bo začela z zapiranjem doma.

Kot je Grilova zapisala v današnji izjavi za javnost, je v omenjenem obvestilu delavcem navedla, da bodo zaradi neplačevanja najemnin postopoma začeli zapirati samski dom na Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani oziroma zmanjševati število ležišč in da po preteku začasnih dovoljenj le-teh ne bodo podaljšali najemnikom, ki najemnine ne plačujejo.

Od 71 ljudi, kolikor jih biva v domu in od avgusta ne plačuje najemnine, jih ima 13 začasno dovoljenje za bivanje. Pred podaljšanjem začasnega dovoljenja bodo za vsakega preverili, ali in koliko mu dolgujejo ter koliko znaša njegova prednostna terjatev.

Če bo njegov dolg iz naslova najemnine presegal znesek priznane prednostne terjatve, mu bivanja v domu ne bodo več omogočili, če ne bo plačeval najemnine. Enako velja za delavce, ki jim Vegrad nič ne dolguje, pravi Grilova.

Vegrad po njenih navedbah od teh 71 ljudi 61 dolguje neizplačane plače, do 10 pa ne izkazuje nobenih obveznosti. Obveznosti do delavcev predstavljajo priznane prednostne in navadne terjatve.

"Škandalozno in zločinsko"

Predstavniki gibanj Nevidni delavci sveta (IWW), ki se zavzema za pravice migrantskih delavcev, in 15o pravijo, da je bil namen stavke v obliki neplačevanja najemnin odpreti vprašanje položaja delavcev v stečajnih postopkih. Večkrat so tudi Grilovo pozvali, naj se dogovorijo o rešitvi.

"Stečajna upraviteljica je opeharjenim delavcem 17. avgusta zagotovila, da jih ne bo preganjala iz delavskih domov. To so delavci in njihovi podporniki razumeli kot pripravljenost stečajne upraviteljice, da sodeluje pri iskanju pravične rešitve za opeharjene delavce," so v gibanjih zapisali v današnjem sporočilu.

Odločitev Grilove označujejo za "škandalozno in zločinsko", saj po njihovem preganjanje delavcev na cesto "v kontekstu izsiljevalskega migracijskega režima pomeni odvzem podlage za uveljavljanje pridobljenih pravic". Pravijo, da je njeno dejanje "napad na delavce, njihove delavske in socialne pravice, napad na demokracijo in s tem napad na vse nas". Temu se bosta gibanji "uprli z vsemi potrebnimi sredstvi", pravijo.

Komentarjev 1