Slovenija
69 ogledov

Nekdanji FB prijatelji so lahko vohuni

Bralec je prijateljem nevede svetoval obisk ene od slovenskih pornostrani. (Foto Žurnal24 main
Nekdanji vaši Facebook prijatelji, ki jih na svoji listi prijateljev več ne vidite, si lahko še vedno ogledujejo vaš zasebni profil, kaže najnovejša raziskava.

Študent londonske univerze za računalništvo Shah Mahmood in predstavnik omenjene univerze Yvo Desmedt sta v raziskavi "Vaši izbrisani Facebook prijatelji ali vohuni?" opozorila na, kot pravita, "zero-day zasebnostno luknjo".

Ta vašim nekdanjim prijateljem (tistim, ki ste jih umaknili z liste prijateljev) omogoča krajši vpogled vašega zasebnega profila, in sicer potem, ko ta začasno ukine svoj račun. Po ponovni aktivaciji se mu namreč vaš profil za kratek čas popolnoma odpre.

"Kriv" je proces izbrisa Facebook profila

Da omenjena zasebna luknja lahko obstaja, gre "zahvala" predvsem zapletenemu procesu izbrisa Facebook profila uporabnika. Facebook namreč omogoča, da se profil lahko ukine le začasno, če bi se kdo slučajno kasneje premislil.

Vaši nekdanji prijatelji tako lahko postopek začasnega umika Facebook računa izkoriščajo znova in znova. Z drugimi besedami to pomeni, da se bivšega prijatelja nikoli več ne morete znebiti.

"Ta izbrisan prijatelj – denimo napadalec – lahko kasneje spet aktivira račun in nadleguje profil svoje žrtve. Ko to več ni mogoče, napadalec ponovi postopek," po poročanju ameriškega portala MSNBC razlaga skupina raziskovalcev.

Korist imajo oglaševalci in kriminalci

Po mnenju Mahmooda in Desmedta omenjena zasebnostna luknja "vabi" predvsem oglaševalce, vlade, hekerje, nadlegovalce in kriminalce.

Žrtev namreč nikoli ne more vedeti, ali je tarča vohuna. Tovrstne napade bi lahko po mnenju raziskovalcev preprečili, če bi Facebook uporabnike sproti obveščal o izbrisu in ponovni aktivaciji računov nekdanjih prijateljev.

Facebook za komentarje ni bil dosegljiv, še poroča MSNBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.