Slovenija
20 ogledov

Nekdanji se lahko uprejo

Tanko in Janša Boštjan Tacol
Poslanska nadomestila. Šest mesecev za en mandat in le 80 odstotkov plače.

Koalicijske poslanske skupine SDS, DL, SLS, Desus in NSi so se uskladile in v parlamentarno proceduro vložile nov predlog sprememb zakona o poslancih. Z njim bodo zmanjšali višino in čas trajanja prejemanja poslanskega nadomestila. "Usklajevali smo se tudi z drugima dvema poslanskima skupinama. SD je zelo blizu podpori, Pozitivna Slovenija pa na eni točki ni več želela sodelovati," je povedal predsednik DZ Gregor Virant.

Grožnja ustavne presoje

Da v SD soglašajo z večino zakona, je potrdila njihova poslanka Majda Potrata, a obžalujejo, da pred vložitvijo ni bilo pridobljeno mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. "Obstaja realna možnost, da bi kdo, ki se mu bo položaj spremenil, vložil predlog za presojo ustavnosti," je poudarila.

V spremembe je namreč vključena določba, da bo zakon veljal tudi za poslance in ministre, ki nadomestilo prejemajo za prejšnji mandat, prejemanje pa bi se jim z enega leta skrajšalo na osem mesecev. Prav zaradi morebitne neustavnosti zakona ne podpirajo v Pozitivni Sloveniji. Jani Möderndorfer je poudaril, da se strinjajo s skrajšanjem prejemanja nadomestila, vendar so prepričani, da zakon vsebuje tudi neustavne določbe, "ko bi radi poslancem, ki niso več poslanci, retroaktivno, za nazaj spremenili čas trajanja nadomestila".

Nekdanji poslanec SNS Bogdan Barovič je tako že napovedal, da bo, če bo le lahko, vložil ustavno presojo: "Predlog vsebuje očitne kršitve ustave." Dodal je, da sam že od izteka mandata intenzivno išče službo, a je ne dobi: "Ko si enkrat poslanec, dobiš žig."

V noveli sicer koalicijski poslanci predlagajo, da se poslancem z enim mandatom skrajša čas trajanja nadomestila na šest mesecev, pri dveh mandatih na devet mesecev, s tremi ali več pa bi nadomestilo še vedno prejemali celo leto. Izjema bi bili po predlogu tudi poslanci tik pred upokojitvijo, ki bi lahko nadomestilo prejemali še šest mesecev, vendar le do takrat, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Če jih izpolnijo že ob izteku mandata, pa bi se morali upokojiti takoj. Popolnoma ukinjajo regres in odpravnine. Hkrati bo nadomestilo nižje za 20 odstotkov. Pogodbeni zaslužki bi se od njega odšteli, poslanec pa bi moral dati izjavo, da se ne more vrniti na staro delovno mesto. V primeru kršitev so predvideni nadzor in sankcije – vračilo preveč izplačanega nadomestila in tisoč evrov kazni.

Komentarjev 6
  • privat 08:06 27.maj 2012.

    pizdeki nam pravijo ..da je kriza?? Kaj Slovenija res nima enega človeka ,ki bi te pizdeke umiril in dal socialno sibkim??Ne pa jemal socialno šibkim in dajal bogatunim...vidim podobo janše z superhikom...roman alan ford

  • deželan 09:18 25.maj 2012.

    Recimo , da da poslanec ali manager za zaposlovanje mesečno od plače 2 do 3 €, torej je načelo večja plača večje nadomestilo ko se ga odpusti privlečeno iz naftalina nima nikakršne osnove.Torej imamo primer kako se umetno ...prikaži več ustvarijo socialne razlike med nezaposlenimi ?Kakšna pa je razlika med nezaposleno populacijo v času čakanja na delo ? Jaz je ne vidim , mi lahko kdo to pojasni ?Tako kot ne vidim razlike če kdo zboli. Ali je to navaden delavec, politik ali manager. Ko je človek bolan je bolan in vsakega je potrebno zdraviti enako, vsaj tako si predstavljam.Ker ne vidim nobenih razlik med ljudmi ki čakajo na delo oz. so nezaposleni menim, da bi morali dobiti vsi enako. Tako kot navaden delavec 400 - 500 € mesečno.

  • vidralas 06:26 25.maj 2012.

    Dokler bodo v Sloveniji razni izRODKI,ki sejejo toliko sovraštva in hudobije kot tale izRODEK,ki mu še ni prodrlo skozi lobanjsko opno,da revolucije že dolgo ni več,bomo Slovenci stopicali na mestu in se utapljali v sovraštvu.Takšne pokvarjence bi bilo potrebno osamiti,že ...prikaži več zaradi prihodnosti Slovenije,ki s takimi omejenci ne bo preživela.