Slovenija
3929 ogledov

Nekdanji slovenski ponos selijo v Bosno in Hercegovino

alpina žiri mediaspeed
Češki lastniki so potrdili odločitev, del proizvodnje selijo v BiH.

Češki lastniki žirovskega izdelovalca športne in modne obutve Alpina, družba K&H iz skupine Franco, bodo zaprli del proizvodnje v Sloveniji in jo preselili v tovarno v Bosni in Hercegovini (BiH), so v češkem podjetju potrdili za Finance. 

V žirovski Alpini, ki je s tedanje Družbe za upravljanje terjatev bank v češke roke prešla septembra 2022, so se že lani soočali s padcem prodaje in povečanjem zalog blaga, letos pa jim je dodatne težave zaradi slabe zimske sezone povzročil še padec povpraševanja na zimski diviziji. Del proizvodnje je zato obstal, vodstvo podjetja pa se je lotilo načrta stabilizacije podjetja.

Zapirajo tudi Sarajevo, selijo v Tešanj

Lastniki žirovske družbe so zdaj za Finance potrdili, da bodo zaprli "del proizvodnje" v Sloveniji, pri čemer niso specificirali, za kolikšen del gre. Z julijem bodo zaprli tudi proizvodnjo v Sarajevu. Proizvodne aktivnosti bodo preselili v drugo tovarno v BiH. Poleg Sarajeva imajo v tej državi podjetje še v Tešnju.

"Slab rezultat poslovanja, visoke zaloge ter nizka potreba po proizvodnih kapacitetah - naročila za proizvodnjo so se v letu 2024 razpolovila v primerjavi z naročili leta 2022 - so razlog, da se je vodstvo skupaj z lastniki odločilo za nadaljnje ukrepe, s katerimi bodo dosegli večjo učinkovitost in boljše rezultate poslovanja," so za Finance zapisali v K&H.

"S tem bomo dosegli višjo produktivnost in učinkovitost ter hkrati proizvajali čevlje po bolj konkurenčnih cenah. Del proizvodnje še vedno ostaja v Alpini v Žireh," so še navedli.

Del tovarne ostaja v Žireh

Češki lastniki so za Finance napovedali tudi, da v sklopu ukrepov za reorganizacijo in stabilizacijo poslovanja v Žireh ostajajo razvojni oddelek, prodaja in podporne službe. 

Letos bo sicer potekala reorganizacija vseh oddelkov, okvirna ocena zmanjšanja zaposlenih v celotnem podjetju do konca leta pa je 60. Načrte so v začetku maja predstavili tudi zaposlenim.

zaposleni delavci delavec proizvodnja Slovenija Nova odpuščanja, brez službe bo ostalo 170 ljudi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • atamama 09:58 24.maj 2024.

    To smo hoteli.......

  • munja 08:56 24.maj 2024.

    Tudi jaz sem imel pred leti slabo izkušnjo z njihovimi čevlji.

  • jakec42 08:17 24.maj 2024.

    Kar smo v socializmu zgradili in ustvarili,bodo kvazi demokrati in tatinski tajkuni pokradli in prodali!!!