Slovenija
53001 ogledov

Nekdo dobiva 1611 evrov otroških dodatkov

Otroci zbirajo plastenke
1/4
Društvo Tandem
Najvišji otroški dodatek, ki je bil izplačan avgusta, znaša 1611,88 evra.

"Znesek prejetega otroškega dodatka, ki ga prejme upravičenec ni omejen navzgor, odvisen je od števila otrok in materialnega položaja družine," so nam pojasnili na ministrstvu za družino, delo in socialne zadeve.

Da bi prejeli 1600 evrov otroškega dodatka, mora družina imeti 12 otrok. Za prvega otroka znaša v prvem dohodkovnem razredu 114,31 evra, za drugega 125,73, za tretjega in vsakega naslednjega pa 137,18 evra. Da bi bila družina s toliko otroki v višjem dohodkovnem razredu, ni zelo verjetno, saj se uvrstitev v razred upošteva dohodek na družinskega člana. Če je teh veliko, je dohodek na družinskega člana ustrezno nižji.

Več kot tisoč evrov otroških dodatkov, kolikor znaša povprečna plača, prejema 41 družin, za tak znesek pa morajo imeti šest otrok. Več kot minimalno plačo (560 evrov) in do tisoč evrov otroških dodatkov pa prejema 730 družin. Blizu minimalne plače so otroški dodatki že pri štirih otrocih, ko (za prvi dohodkovni razred) znašajo 514 evrov.

Visoke zneske prejema precej več ljudi

Je pa število družin, ki prejemajo visoke otroške dodatke občutno zraslo. Več kot tisoč evrov je v začetku lanskega leta prejemalo 36 družin, zdaj jih je 41, znesek med minimalno in povprečno plačo (od 560 do trisoč evrov) pa je v začetku leta 2016 prejemalo 673 družin, zdaj jih je 57 več, kar je skoraj desetina več. Otroške dodatke sicer prejema slabih 150 tisoč družin.

Za otroke, ki živijo v enostarševski družini, je otroški dodatek 30 odstotkov višji, a le, če je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne prejema prejemkov za preživljanje ali je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev dejansko ne prejema prejemkov za preživljanje. Če predšolski otrok ni vključen v predšolsko vzgojo, se otroški dodatek zviša za 20 odstotkov. 

Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. 

Družin s šestimi otroki ali več je po podatkih statističnega urada 471 (podatki za leto 2015), a je otroški dodatek predviden le za otroke do 18. leta.

V sedmem in osmem razredu se začnejo otroški dodatki izplačevati prihodnje leto. 

Otroci v vrtcu Sociala Slovenija Konec varčevanja pri otroških dodatkih

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • partizanka 08:54 13.september 2017.

    danes sem nekje prebral o višini pokojnine Svetlane Makarović

  • Majazmaja 09:55 12.september 2017.

    In zakaj je sploh treba izplačevati otroške dodatke? A se za rojstvo otrok ne odločijo pari sami? Drugače pa tako: ja, romi imajo precej otrok, vendar vem tudi za kar nekaj klenih slovenskih družin, kjer štancajo otroke kot po tekočem ...prikaži več traku - kot so rekli, se splača imeti najmanj štiri, da dobiš solidne doklade in ugodnosti, zaradi katerih enemu od staršev ni potrebno delati. Z izjemo ene družine vse živijo bolj ali manj iz rok v usta + RK, Karitas, brezplačna letovanja, šolska prehrana ...

  • plajba 19:11 11.september 2017.

    Ja, to se ve ,neki Strojani in Hudorovci....pakaj češ,za nas smrtnike pa ni,še za tisto se moraš borit,kar ti gre po zakonu...pa saj to je naša socialna država